umetno mesto, kultivirano meso Svet24.si

Lahko bi bilo privlačna alternativa, do rednega ...

meteor Svet24.si

Meteor preletel Kip svobode v New Yorku

Gasilci PGD Prevalje Necenzurirano

Zlorabe ali napake: zakaj so gasilska društva ...

uber ss Reporter.si

Kako sta Nika Kovač in Golobova koalicija ...

tadej pogacar Ekipa24.si

Hahaha! Pogačar objavil zmagoslavno fotografijo, ...

Lorella Flego, Mario Galunič - naslovka Revija Stop

Lorella Flego in Mario Galunič: 25 let trajajoča...

poroka rupnik Ekipa24.si

Sanjska poroka slovenskega športnika, na njej pa ...

Svet

Bo Trump že jutri napovedal predsedniško kandidaturo za 2024?

Deli na:
Bo Trump že jutri napovedal predsedniško kandidaturo za 2024?

Donald Trump - Foto: Facebook

Nekdanji predsednik ZDA Donald Trump bi naj v torek napovedal vnovično kandidaturo za predsednika ZDA. S kandidaturo za volitve, ki bodo potekale šele leta 2024, se Trump po mnenju nekaterih analitikov želi izogniti kazenskemu pregonu zaradi odtujitve zaupnih dokumentov iz Bele hiše in drugim pravnim težavam.

Tako demokratski kot republikanski politični analitiki so torkove volitve sredi predsedniškega mandata opredelili kot nov volilni poraz Trumpa, ker se napovedi o veliki republikanski prevladi niso uresničile. Demokrati slavijo ohranitev večine v senatu, upanje na ohranitev večine v predstavniškem domu in zvišanje števila guvernerskih položajev.

Kljub temu da so se kandidati z njegovo podporo odrezali slabše od pričakovanj, Trump ohranja svoj vpliv nad večjim delom republikanske volilne baze in ostaja favorit za osvojitev republikanske predsedniške nominacije. Kljub njegovi priljubljenosti pa je ta trenutek jasno, da volitev proti demokratu skorajda zagotovo ne bi dobil.

Če je verjeti nekaterim medijskim poročilom, sta hčerka bivšega predsednika Ivanka Trump in njen mož Jared Kushner vnaprej odpovedala sodelovanje v morebitni novi Trumpovi kampanji.

Nekdanji zvezni tožilec James Zirin je prepričan, da Trump namerava kandidaturo razglasiti, da bi se izognil kazenskemu pregonu. Po razglasitvi kandidature bi namreč lahko svoje privržence še bolj prepričal, da gre za politični motivirani pregon.Demokrati so malce razočarani nad pravosodnim ministrom Merrickom Garlandom, ker še ni sprožil kazenskega pregona zoper Trumpa, vendar pa se minister očitno drži nenapisanega pravila, da se ovadb, ki bi vplivale na potek kampanj oziroma izide volitev, ne sproža.

"Prepričan sem, da Trump verjame, da se lahko izogne pregonu s predsedniško kandidaturo in zavlačevanji. Vendar pa si sedaj tudi številni republikanski politiki želijo, da bi se ga preganjalo, obsodilo in zaprlo, ker imajo lastne predsedniške ambicije in vidijo, da stranko vleče navzdol," pa je ocenil konservativni pravnik Eric Owens.

"Kot Američanu je zame misel na novo Trumpovo kandidaturo z vsemi lažmi, delitvami in spodkopavanjem demokracije grozljiva. Po drugi strani pa kot politik, ki si ne želi republikanca v Beli hiši, menim, da je njegova kandidatura dobra stvar," je izjavil senator Bernie Sanders.

Med republikanci v kongresu ima Trump sicer še vedno podpornike. "Tako kot so politično preganjali gospoda Trumpa, še ni nihče v zgodovini naše države preganjal nikogar," je izjavila kongresnica Marjorie Taylor Greene iz Georgie.