GJtPNFnW4AAxeMl Svet24.si

Hud potres prizadel okolico Vidma; tla so se ...

433132554_2134136413613298_5685619191041566114_n Svet24.si

Policija prekinila iskanje male Danke v Banjskem ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

janez janša, shod Reporter.si

Kdo ima koga za norca? Janša, večkrat v ...

slovenija portugalska ronaldo 3 Ekipa24.si

Jaaaa!!! Norišnica v Stožicah, Slovenija na ...

Kate in William ganjena ob podpori javnosti Odkrito.si

Kate in William zapuščata London

peter prevc Ekipa24.si

Največji hit! Pojavil se je posnetek enega od ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Stop nasilju nad ženskami

Deli na:
Stop nasilju nad ženskami

Foto: Reuters

Mednarodni dan žensk, 8. marec, letos poteka pod geslom Čas je, da naredimo konec nasilju nad ženskami. Generalni sekretar ZN Ban Ki Moon je poudaril, da je letošnji mednarodni dan žensk odlična priložnost, da naše ogorčenje nad nasiljem nad ženskami spreobrnemo v ukrepanje. "Zavežimo se, da bomo preganjali kazniva dejanja nad ženskami."

"Nikoli ne smemo dopustiti, da bodo ženske dodatno trpele zaradi zločinov nad njimi. Obnovimo našo zavezo, da bomo preprečevali to globalno grožnjo zdravju, kjerkoli se skriva - doma, na delovnem mestu, na območjih vojn, v 'brezbrižnih' državah in v glavah ljudi, ki dovolijo, da se nasilje nadaljuje," je v sporočilu za javnost ob mednarodnem dnevu žensk zapisal Ban.

Generalni sekretar ZN se je zavzel tudi za ženske, ki so ujete v konfliktnih, kjer spolno nasilje pogosto postane orodje vojne. Tem ženskam sporoča, da jim Združeni narodi stojijo ob strani, kot generalni sekretar pa vztraja, da "mora biti v ospredju naših prizadevanj dobrobit vseh žrtev spolnega nasilja v konfliktih".

Evropski poslanec Ivo Vajgl (ALDE/ Zares) ob prazniku žensk prav tako opozarja, da se "velja spomniti tudi na tiste ženske, ki se na različnih koncih sveta, predvsem pa na kriznih žariščih, borijo za lastno golo preživetje in preživetje otrok ter starejših članov družin".

Tudi visoka zunanjepolitična predstavnica EU Catherine Ashton se je spomnila žensk po vsem svetu, ki si prizadevajo za boljšo prihodnost svojih držav, družb in družin ter se borijo za državljanske, politične, ekonomske, socialne in kulturne pravice, brez strahu in nasilja. Ob tem se je zavzela za hitrejši napredek v prizadevanjih za spolno enakost ter izgradnjo prihodnosti vse moške in ženske v miru in blaginji.