zahi hawass Svet24.si

Resnični Indiana Jones

david cameron, kijev Svet24.si

Britanski zunanji minister z izjavo prestopil ...

matjaz kovacic bobo Necenzurirano

Ne Ljubljana. Da je Maribor izgubil banko, so ...

hisa tomc LJ-pl007 Reporter.si

To so hiše, ki jih evropski poslanci Zver, Tomc ...

mbappe Ekipa24.si

"Tako hitro kot teče Mbappe, sem jaz tekel v ...

jure-podjavoršek, mojster, delovna-akcija, otroci, družina Njena.si

Mojster Jure o vzgoji otrok: V življenju se bodo ...

doncic Ekipa24.si

Dallas slavi! Luka Dončić in druščina ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Stop migrantom: na avstrijskih mejah tudi vojaki

Deli na:
Stop migrantom: na avstrijskih mejah tudi vojaki

Foto: Reuters

Po Nemčiji danes nadzor na svojih vzhodnih in južnih mejah zaradi rekordnega pritiska migrantov znova uvaja še Avstrija. Kot je v torek sporočilo avstrijsko notranje ministrstvo, bodo nadzor najprej poostrili na madžarski mejim nato pa, če bo potrebno, še na mejah z Italijo, Slovaško in tudi Slovenijo.

Vladi je spričo begunske krize na pomoč priskočila tudi vojska in že v torek zvečer je bilo na območja ob meji napotenih 635 vojakov, ki bodo policistom od danes zjutraj pomagali pri nadzoru in tudi nudili humanitarno pomoč. Na mejnih prehodih bodo zaenkrat le na Gradiščanskem ob meji z Madžarsko.

Avstrijska vlada je sicer o odločitvi o začasni uvedbi nadzora na mejah in začasni odpravi izvajanja določil schengenskega sporazuma v torek obvestila Evropsko komisijo in utemeljila, da so ti ukrepi "spričo množičnega dotoka državljanov tretjih držav neizogibni, da ne pride do ogrožanja javnega reda in notranje varnosti". Bruselj jih je ocenil kot skladne s pravili schengna.

Potem ko je na Madžarskem v torek začela veljati nova zakonodaja in srbsko-madžarsko mejo sedaj v celoti pokriva ograja, ta država za begunce, namenjene na Zahod, postaja bolj ali manj neprehodna. Posledično naj bi se spremenile njihove poti, in v torek zvečer so iz Srbije že poročali, da se tok beguncev preusmerja proti meji s Hrvaško.