Kozorogi Svet24.si

Zgodovinska vrnitev "ljubljanskih" alpskih ...

družina Svet24.si

Preverjeni načini, kako okrepiti življenjsko ...

1713869038-dsc7853-01-1713868842327 Necenzurirano

Tretja os: Dars izločil Turke, ki gradijo ...

martin premk ss Reporter.si

Svoboda komunizem »po nasilnosti in ...

primoz roglic Ekipa24.si

Velik šok! Primož Roglič je že končal dirko ...

Žan Videc, Martina Revija Stop

V zakulisju MMS

milicJPG Ekipa24.si

Linčajte Sekulića, linčajte mene, a vsak rabi ...

Svet

Stipe Mesić pod lupo hrvaških kriminalistov v zadevi Patria

Deli na:

Hrvaški kriminalisti so pred nekaj dnevi v okviru preiskave o domnevni podkupnini pri nakupu vojaških oklepnikov od finske Patrie začeli preiskovati urad predsednika države in sicer za obdobje, ko je bil hrvaški predsednik Stipe Mesić, je v ponedeljek zvečer poročala hrvaška televizija (HTV).

Da je Mesić pod drobnogledom policistov, danes piše tudi Jutarnji list.

Policija preiskuje okoliščine podpisa pogodbe leta 2007. Gre za nakup 84 oklepnikov, za katere je Hrvaška plačala 112 milijonov evrov.

HTV je v ponedeljek pozno zvečer poročala, da policisti že nekaj dni pregledujejo evidenco prihodov in odhodov oseb iz predsedniškega urada.

Preiskovalci preverjajo navedbe posrednika Patrie Wolfganga Riedla o srečanjih v uradu predsednika, ko je bil na Pantovčaku Mesić. HTV dodaja, da je bil Riedl posrednik pri prodaji oklepnikov v Sloveniji, kratek čas pa tudi na Hrvaškem.

Jutarnji list danes znova navaja, da je Riedl policistom razkril imena oseb na Hrvaškem, ki naj bi jim izročil podkupnino. Tako HTV kot Jutarnji list poudarjata, da ni znano, za katere osebe je Riedl navedel, da se je z njimi srečal v uradu predsednika. Neuradno naj bi se sestal tudi z Mesićem.

Gre za prvorazreden politični škandal, ker je policija začela preiskavo tudi v predsedniškem uradu. Zaenkrat ni informacij o tem, za katero obdobje preiskujejo evidenco obiskov, navaja zagrebški časnik.Dodaja, da je bil urad predsednika "globoko vpleten" v postopek nakupa oklepnikov, ter da je bil Mesić kot vrhovni poveljnik hrvaške vojske seznanjen z vsemi podrobnostmi. Glede na svoj položaj pa je lahko tudi vplival na izbiro ponudnika.

Na hrvaškem notranjem ministrstvu niso želeli povedati ničesar o preiskavi v uradu predsednika, informacij ne dajejo niti na uradu za boj proti korupciji in organiziranemu kriminalu (Uskok), ki je pristojen za primer Patria.

Bivši predsednik Mesić ni dostopen za izjave, ker je v tujini, preiskave pa niso potrdili niti v uradu predsednika Iva Josipovića.

Mesić je nazadnje o Patrii govoril lani, ko je za hrvaško tiskovno agencijo Hina dejal, da je bil posel nakupa oklepnikov od finske Patrie zelo dober. Obenem je potrdil, da je neimenovana oseba iz Hrvaške neuspešno poskusila posredovati pri Patrii, da bi sklenila ugodnejšo pogodbo s Hrvaško, in sicer potem ko so pogodbo leta 2007 že podpisali.

Na hrvaškem obrambnem ministrstvu so večkrat izpostavili, da je bil posel s Patrio povsem transparenten in brezmadežen.

Jutarnji list danes še piše, da so preiskavo o nakupu finskih oklepnikov na Hrvaškem začeli lani, ko so oblikovali finsko-avstrijsko-hrvaško policijsko ekipo, in sicer po koncu preiskave v Sloveniji.