kitara Svet24.si

Umrl utemeljitelj slovenske kitaristike Tomaž ...

Kourtney Kardashian Svet24.si

Kourtney Kardashian ponosna na telo, ki ji je dalo...

gašper bedenčič Necenzurirano

Tonin in Žakelj na policijo prinesla tudi ...

milan kucan sr Reporter.si

Razvnete strasti v SD: Milana Kučana razkuril ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

Ansambel Igor in zlati zvoki Revija Stop

»Vse dni, vse noči« igrajo že lepih 32 let

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Spor med Madžarsko in Hrvaško: Budimpešta zavrača izročitev šefa Mola Hrvaški

Deli na:
Spor med Madžarsko in Hrvaško: Budimpešta zavrača izročitev šefa Mola Hrvaški

Zsolt Hernadi - Foto: Reuters

Madžarsko sodišče je včeraj zavrnilo hrvaško zahtevo za izročitev predsednika uprave madžarske energetske družbe Mol Zsolta Hernadija, ki ga v Zagrebu bremenijo podkupovanja nekdanjega hrvaškega premiera Iva Sanaderja. Hrvaška je prejšnji teden objavila mednarodno tiralico in evropski priporni nalog za Hernadija.

Sodišče v Budimpešti je včeraj pojasnilo, da je bila hrvaška zahteva povezana s primerom, ki ga je madžarsko tožilstvo preiskalo in nato tudi zaključilo, ker ni ugotovilo dokazov o Hernadijevem kaznivem dejanju. Zato ne morejo izpolniti hrvaške zahteve, so dodali.

Sicer so pojasnili, da je odločitev veljavna zgolj znotraj madžarskih meja in ni v pristojnosti drugih držav. Na odločitev sodišča v Budimpešti se ni možno pritožiti, je poročala hrvaška tiskovna agencija Hina.

Hrvaška je večkrat zahtevala izročitev Hernadija, ki je obtožen podkupovanja Sanaderja pri pogajanjih Mola in hrvaške vlado o prevzemu upravljavskih pravic v Ini, čeprav madžarski partner ni imel večinskega deleža.

Po objavi hrvaške mednarodne tiralice je tiralico za Hernadijem objavil tudi Interpol. Hrvaška je odredila tudi preiskovali zapor za Hernadija, ker je Madžarska večkrat zavrnila zahtevo hrvaških preiskovalcev po zaslišanju Hernadija. V Budimpešti so takrat pojasnili, da gre za zaščito nacionalnih interesov.

Premiera Hrvaške in Madžarske, Zoran Milanović in Viktor Orban sta prejšnji teden zatrdila, da problem med Molom in Ino ne sme vplivati na sicer odlične odnose med državama.