stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1711036296-dsc9299-01-1711036248215 Necenzurirano

Od Žuglja do Žaklja: ko zloraba institucij ...

jansa orban budimpesta cpac Reporter.si

Klavrn zaton Janeza Janše: Hrvat Plenković je ...

anamarija lampic nico gross af Ekipa24.si

Slovenska zvezdnica z ostro kritiko smučarske ...

masterchef, 10 Njena.si

Teden dni premora za MasterChef Slovenija

parfumi Ekipa24.si

Kamera ujela znanega in uglednega slovenskega ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Srhljivo: Islamska terorista sta prerezala vrat duhovniku, preden ju je ubila policija

Deli na:
Srhljivo: Islamska terorista sta prerezala vrat duhovniku, preden ju je ubila policija

Foto: Twitter

Francoska policija je ubila moška, ki sta danes na severu države zajela talce v cerkvi - Ubit je tudi duhovnik, ki sta mu napadalca prerezala vrat, gnusno usmrtitev pa sta tudi posnela - Napadalca sta ob vstopu v cerkev vzklikala "Daesh", kar je arabski izraz za Islamsko državo (IS) - ta je prek svoje tiskovne agencije Amak sporočila, da sta napad v cerkvi na severu Francije izvedla dva njena "vojaka" - Eden od napadalcev je bil pogojno izpuščen, oblastem pa znan zaradi povezav s skrajneži.

Moška sta v cerkev v kraju Saint-Etienne-du-Rouvray blizu Rouena v departmaju Seine-Maritime prišla med mašo, pri kateri so bili štirje verniki in duhovnik. Med verniki sta bili tudi dve nuni. Napadalca sta nato zajela talce in duhovniku prerezala vrat.

Skrajna sunitska skupina IS je prek svoje tiskovne agencije Amak sporočila, da sta napad v cerkvi na severu Francije izvedla dva njena "vojaka". Francoski predsednik Francois Hollande je pred tem dejal, da sta se napadalca, ki sta ubila duhovnika, sklicevala na IS.

Napad sta po navedbah Amaka, ki se sklicuje na varnostni vir, izvedla kot odgovor na pozive državam članicam mednarodne koalicije, naj napadejo položaje IS, je poročala nemška tiskovna agencija dpa.

V zvezi z napadom s v Franciji prijeli mladoletnika, ki naj bi bil povezan s teroristi in hotel odpotovati v Sirijo, kjer bi se pridružil IS.

Hollande je pred tem povedal, da sta se napadalca, ki ju je policija ubila, sklicevala na IS. Zajetje petih talcev v cerkvi v kraju Saint-Etienne-du-Rouvray blizu Rouena je označil za teroristični napad. "Vojne proti terorizmu se moramo lotiti z vsemi sredstvi," je poudaril Hollande.

"Celotna Francija in vsi katoliki so ranjeni," je na družbenem omrežju Twitter zapisal francoski premier Manuel Valls. Poudaril je, da se bodo združeni zoperstavili temu "barbarskemu dejanju". K poenotenju je pozval tudi francoski zunanji minister Jean-Marc Ayrault, je poročal francoski časnik Le Figaro.

Vatikan je napad, do katerega je prišlo v cerkvi v kraju Saint-Etienne-du-Rouvray blizu Rouena, označil za "barbarski umor", papež Frančišek pa se je Francozom pridružil v "žalosti in grozi", je poročala francoska tiskovna agencija AFP.

Tudi rouenski nadškof Dominique Lebrun, ki se udeležuje svetovnega dneva mladih v Krakovu, je dejanje označil za "gnusno". "Nekoliko sem pretresen, vendar verjamem, da bodo ti mladi ustvarili civilizacijo ljubezni," je povedal. Dodal je še, da se bo vrnil v domovino, saj da mora biti ob "pretreseni skupnosti".

Napad so najostreje obsodile tudi ZDA. Ob tem so izrazile pripravljenost pomagati francoskim oblastem pri nadaljevanju preiskave napada.

Na napad sta se odzvala tudi ljubljanski nadškof, metropolit Stanislav Zore in duhovnik Slovenske katoliške misije v Merlebachu v Franciji Jože Kamin. Oba sta za Radio Ognjišče napad obsodila.

V napadu sta moška ubila 84-letnega duhovnika Jacquesa Hamela, ranjeni pa so bili tudi trije verniki, so zapisali na rouenski nadškofiji. Eden od talcev, ki sta mu storilca prav tako prerezala vrat, naj bi se še vedno boril za življenje, so sporočili s francoskega notranjega ministrstva.

Preiskavo, ki se je začela takoj po napadu, vodi protiteroristični oddelek francoskega tožilstva. Ugotovili so, da je bil eden od napadalcev policiji znan že od prej. Po poročanju francoskega portala iTele je leta 2015 skušal oditi v Sirijo, vendar so ga v Turčiji prijeli in vrnili v Francijo. Nato je skoraj leto dni preživel v francoskem zaporu, iz katerega so ga marca letos izpustili. Na nogo so mu namestili elektronsko zapestnico, dovoljenje za izhod pa je imel med 8.30 in 12.30, še piše portal.

V Franciji so po terorističnem napadu v Nici, ko je moški s tovornjakom zapeljal v množico in pri tem ubil 84 ljudi, izredne razmere podaljšali do januarja 2017. Državo so v zadnjih 18 mesecih pretresli trije večji teroristični napadi, v katerih je skupno umrlo več kot 200 ljudi.