stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1711036296-dsc9299-01-1711036248215 Necenzurirano

Od Žuglja do Žaklja: ko zloraba institucij ...

jansa orban budimpesta cpac Reporter.si

Klavrn zaton Janeza Janše: Hrvat Plenković je ...

hezonja Ekipa24.si

Sramoten izpad! Hrvaški reprezentant in član ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

parfumi Ekipa24.si

Kamera ujela znanega in uglednega slovenskega ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Francija se je poslovila od duhovnika, ki sta ga okrutno umorila džihadista

Deli na:
Francija se je poslovila od duhovnika, ki sta ga okrutno umorila džihadista

Foto: Twitter

Na javni spominski slovesnosti v Rouenu na severu Francije danes poteka slovo od 85-letnega duhovnika Jacquesa Hamela. Hamela sta prejšnji torek grobo umorila islamistična napadalca, potem ko sta v cerkvi zajela več talcev.

V gotsko katedralo v Rouenu se je danes stisnilo okoli 2000 žalujočih, še nekaj sto naj bi spominsko slovesnost spremljalo prek ogromnega zaslona pred cerkvijo. Dogajanje je potekalo pod strogimi varnostnimi ukrepi, policija je pregledovala torbe in nahrbtnike navzočih, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Vrsta klopi je bila rezervirana za prebivalce kraja Saint-Etienne-du-Rouvaray, bližnjega industrijskega mesta, kjer sta dva džihadista Hamelu med darovanjem maše prerezala vrat. Napad je šokiral državo, pa tudi Rimskokatoliško cerkev.

Pred oltarjem so postavili krsto s truplom Hamela, prekrito z belim blagom, kot je običajno za pogrebe duhovnikov. "Smrt očeta Hamela je bila podobna smrti Kristusa, nepravično obsojen in usmrčen," je sporočila nadškofija.

Mašo je daroval rouenski nadškof Dominique Lebrun ob navzočnosti marsejskega nadškofa Georgesa Pontierja, ki vodi francosko Rimskokatoliško cerkev. Politično delegacijo je vodil notranji minister Bernard Cazeneuve, ki je pristojen tudi za vodenje dialoga z religijami.

Lebrun je med mašo poudaril, da ne gre za opravičevanje morilcev, a da so "vsak moški, vsaka ženska, vsak otrok in vsako človeško bitje sposobni z usmiljenjem spremeniti svoje srce". Pozval je k molitvi za tiste, ki jih muči preganjavica. "Koliko umorov se še mora zgoditi, da se spreobrnemo v ljubezen in da pride do pravičnosti, ki gradi ljubezen," je vprašal Lebrun.

"Po napadu na Charlie Hebdo sem si rekla, moj bog, ohraniti moramo tolerantnost in trezno presojo," pa je na slovesnosti dejala Hamelova nečakinja Jessica Deleporte, ko je govorila o svojem stricu in njegovih vplivih na njeno življenje. "Nisem pa si mislila, da se bo ta misel tako močno nanašala name," je izpostavila.

Hamela bodo sicer pokopali kasneje na manjši slovesnosti, v krogu družine. Kje bo pokopan, javnosti ni znano.

19-letni Abdel Malik Petitjean je skupaj s prav tako 19-letnim Abdelom Kermichem pred tednom dni v cerkvi v kraju Saint-Etienne-du-Rouvray za talce zajel duhovnika, tri nune in dva vernika. Duhovniku sta prerezala vrat, trije drugi talci pa so bili ranjeni.

Umor priljubljenega duhovnika je sicer povzročil šok in ogorčenje, a tudi pozive k verski enotnosti in skupni obsodbi nasilja. Številni muslimani v Franciji so se v nedeljo v znak solidarnosti s katoličani tako udeležili maš v cerkvah, francoska islamska skupnost pa je po napadu muslimanske vernike pozvala k duhovnemu bratstvu.