evropski parlament Svet24.si

Evropski poslanci ob plači upravičeni do ...

traktor Svet24.si

Tatvina traktorja - pozor, pomagajte najti tatu

sumi stanovanje xx Necenzurirano

Omejitev AirBnB brez stanovanjske politike je le ...

janez-janša-sds-nov-konferenca Reporter.si

Janšev strel v koleno? Zaradi SLS lahko ostane ...

sesko 24 pm Ekipa24.si

Šeško znova tresel in to kako!! Poglejte ta ...

super-par, indira-ekić, matic Njena.si

Indira Ekić potrdila, da bo postala mamica

doncic slacilnica Ekipa24.si

Takšnega Dončića še niste videli! Prizori iz ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Klavca iz Normandije v videu prisegla zvestobo Islamski državi

Deli na:
Klavca iz Normandije v videu prisegla zvestobo Islamski državi

Foto: Twitter

Tiskovna agencija Amak, ki je povezana s skupino Islamska država (IS), je objavila posnetek, na katerem napadalca, ki sta v torek v cerkvi na severu Francije zajela talce in pri tem ubila duhovnika, prisegata zvestobo IS. Medtem francoski preiskovalci domnevajo, da je enega od njiju v dneh pred napadom iskala protiteroristična policija.

Na posnetku eden od moških, ki sta predstavljena kot izvajalca napada, z močnim naglasom bere zaprisego vodji IS Abuju Bakru al Bagdadiju. Predstavita se s svojima vojnima imenoma Abu Omar in Abu Džalil al Hanafi, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

IS je odgovornost za napad prevzela že v torek, ko je prek Amaka sporočila, da sta ga izvedla njena "vojaka". To sta storila kot odgovor na pozive državam članicam mednarodne koalicije, naj napadajo položaje IS, so še sporočili.

Doslej je sicer znana zgolj identiteta 19-letnega Adela Kermicha, ki je marca letos prišel iz zapora in je v času napada nosil elektronsko zapestnico. Med hišno preiskavo na njegovem domu pa so našli osebni dokument Abdela Malika P., ki bi lahko bil drugi napadalec. Gre prav tako za 19-letnika, ki prihaja iz francoske regije Savoja in doslej ni bil obtožen, je pojasnil vir blizu preiskave.

Francoska protiteroristična policija naj bi štiri dni pred napadom izdala opozorilo, v katerem je zapisala, da je prejela "zanesljivo" informacijo o posamezniku, "ki bi bil lahko pripravljen sodelovati v napadu na območju države". Na pozivu je bila fotografija moškega, ki je močno spominjal na drugega napadalca, je za AFP še povedal vir.

Preiskovalci zdaj ugotavljajo, ali je moški na fotografiji Abdel Malik P. in ali je on dejansko drugi napadalec. Njegovih prstnih odtisov ali DNK nimajo, saj ni bil obtožen. To jim otežuje identifikacijo.

Moška sta v torek v cerkvi v kraju Saint-Etienne-du-Rouvray blizu Rouena v departmaju Seine-Maritime za talce zajela 86-letnega duhovnika, ki sta mu prerezala vrat, tri nune in dva vernika. Trije drugi talci so bili ranjeni, eden od njih pa je imel hudo vbodno rano.

Policija je napadalca ubila.