Mile Ćulibrk Svet24.si

Umrl izbrisani kralj pleskavic, velik prijatelj ...

Taylor Swift Svet24.si

Nov album Taylor Swift – 31 pesmi, vsaka s ...

Vežnaver Necenzurirano

Afera sodna stavba: ko je država plačala ...

ljudmila novak pl Reporter.si

Ljudmila Novak: »Če nekdo stokrat pove, da sem ...

luka doncic 24 pm Ekipa24.si

Luka Dončić objavil posebno fotografijo ...

Tekmovalci Kmetija 2023 Njena.si

Tekmovalka Kmetije se je poročila

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Srbski zunanji minister bi zapiral veleposlaništva v državah, ki so priznale Kosovo

Deli na:
Srbski zunanji minister bi zapiral veleposlaništva v državah, ki so priznale Kosovo

Ivica Dačić. - Foto: Reuters

Srbski zunanji minister Ivica Dačić je na seji srbske vlade v začetku tedna predlagal zmanjšanje števila srbskih veleposlaništev v državah EU, odprl pa bi jih v tistih državah, ki niso priznale Kosova. Ministrica za evropsko integracijo Jadranka Joksimović je temu nasprotovala, je za srbski časnik Blic povedal vir blizu vladi.

Dačić je na seji, na kateri so obravnavali poročilo o napredku Srbije na poti v EU, dejal, da je srbski predsednik Aleksandar Vučić zahteval preučitev mreže srbskih diplomatsko-konzularnih predstavništev in števila diplomatov. Srbija ima preveč veleposlanikov v evropskih državah, je zatrdil Dačić.

"V tistih državah, ki so priznale Kosovo ali so za nas manj pomembne, bi morali veleposlaništva zapreti in jih preseliti v tiste, ki ga niso priznale ali pa nameravajo umakniti priznanje," je za Blic povedal vir, ki je bil na seji vlade.

Burno se je odzvala Joksimovićeva, ki je dejala, da tega ni mogoče storiti tako, kot si je zamislil zunanji minister, poročanje Blica povzema srbska tiskovna agencija Tanjug. Menila je, da morajo biti odprta veleposlaništva v baltskih državah.

Kosovo je od razglasitve neodvisnosti februarja 2008 kot samostojno državo priznalo več kot sto držav. Med njimi je tudi večina držav članic EU, vključno s Slovenijo.

Evropska komisija je v ta teden objavljenem širitvenem svežnju ponovila, da je celovit in pravno zavezujoč dogovor o normalizaciji odnosov med Beogradom in Prištino nujen in ključen za napredek Srbije in Kosova na njuni evropski poti.

Srbija je skupaj s Črno Goro najdlje na poti v EU, saj se obe že pogajata. Za ti vodilni državi v procesu je v februarski širitveni strategiji omenjena letnica 2025 kot perspektiva za prihodnjo širitev.