sveča Svet24.si

V hudi nesreči pri Jesenicah umrl 25-letni voznik

motorist, bruselj, sredinec Svet24.si

Ujeli predrznega fantoma, ki je policistom vestno ...

1711376183-dsc0361-01-1711376151675 Necenzurirano

Direktorju bolnice so morali podrejeni delati ...

jankovic praznik ljubljane Reporter.si

Poglejte, kdo vse se je prišel poklonit ...

pogacar Ekipa24.si

Tadej Pogačar želel šopek vreči navijačem, a ...

meghan-markle-naj-bi-za-svoje-storitve-računala-ogromno Odkrito.si

“Meghan Markle je pohlepna!”

doncic tiskovna Ekipa24.si

Kaj?!? Med Dončićevo tiskovko zvoki iz ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Nekateri člani srbske vlade menijo, da je haaško sodišče Miloševića opralo krivde

Deli na:
Nekateri člani srbske vlade menijo, da je haaško sodišče Miloševića opralo krivde

Foto: Getty Images

Pokojni srbski predsednik Slobodan Milošević je v zadnjih dneh ena glavnih tem srbskih medijev, sprožil pa je tudi nesoglasja v komajda oblikovani novi srbski vladi. Zunanji minister Ivica Dačić je pred dnevi ocenil, da je haaško sodišče Miloševića opralo krivde za zločine v BiH, premier Aleksandar Vučić pa ga je zaradi teh izjav kritiziral.

Povod za izjave prvega podpredsednika srbske vlade Dačića in podobne besede ministra za delo in socialne zadeve Aleksandra Vulina v bran Miloševiću so bile nedavne ocene nekaterih analitikov v nekaj medijih, predvsem srbskih in ruskih.

Iz teh izhaja, da naj bi haaško Mednarodno sodišče za vojne zločine na območju nekdanje Jugoslavije v sodbi nekdanjemu političnemu voditelju bosanskih Srbov Radovanu Karadžiću, ki še ni pravnomočna, nekdanjega jugoslovanskega in srbskega predsednika Miloševića opralo sumov za etnično čiščenje in vojne zločine v BiH.

Karadžića je haaško sodišče 24. marca letos obsodilo na 40 let zapora zaradi genocida nad Bošnjaki v Srebrenici, zločinov v Sarajevu, ugrabitve talcev in številnih vojnih zločinov v sedmih občinah BiH. Karadžić se je prejšnji mesec na sodbo pritožil.

Milošević je v priporu haaškega sodišča umrl 11. marca 2006, še pred koncem sojenja. Sodili so mu za genocid, vojne zločine in zločine proti človečnosti. Po njegovi smrti je haaško sodišče primer opustilo in tako nikoli izreklo sodbe.

A pred dnevi so se pojavile ocene nekaterih analitikov, češ da so v Haagu v sodbi Karadžiću Miloševića oprali sumov za zločine v BiH. Ameriški publicist in raziskovalec Andy Wilcoxson je na primer za srbski časnik Večernje novosti prejšnji teden ocenil, da iz sodbe haaškega sodnika O-Gon Kwona Karadžiću izhaja, da Miloševič ni sodeloval v skupnem zločinskem podvigu s Karadžićem.

Po mnenju Wilcoxona iz sodbe Karadžića izhaja, da si je Milošević prizadeval za mir v BiH, nasprotoval naj bi zločinom in odstranjevanju muslimanov in Hrvatov iz BiH ter bil proti oblikovanju Republike srbske. Wilcoxsonove cene je v blogu za ruski medij Russia today podprl tudi ameriški novinar in publicist Neil Clark, povzema hrvaška tiskovna agencija Hina.

Po objavi takšnih mnenj je Dačić v petek v pisni izjavi navedel, da Zahod molči o tem, da je Haag Miloševića oprav sumov glede etničnega čiščenja in vojnih zločinov v BiH, "a Srbija o tem ne sme in ne bo molčala", navaja srbska tiskovna agencija Tanjug.

"Ni krivde Miloševića, ZRJ in Srbije, porušene so laži o genocidu in vojnih zločinih, ki so bile temelj za kaznovanje Srbije in srbskega naroda," je navedel Dačić, ki je bil nekdaj Miloševićev tiskovni predstavnik in takrat znan kot "Mali Sloba", sedaj pa vodi nekdaj njegovo socialistično stranko (SPS)

"Prepričan sem, da bo nekoč prišel čas za priznanje, kot je bilo to v primeru Iraka, da je bila Srbija napadena na podlagi lažnih in napačnih obtožb. Vede ali nevede je haaško sodišče s to sodbo (Karadžiću) to že storilo," je dodal.

Da je haaško sodišče "potrdilo pravilnost politike" pokojnega jugoslovanskega in srbskega predsednik, je ocenil tudi minister Vulin, nekdanji tesen sodelavec Miloševićeve soproge Mirjane Marković.

A z izjavami svojih ministrov se očitno ne strinja srbski premier Aleksandar Vučić, ki je bil sicer v času vladavine Miloševića minister za informiranje. Izjav Dačića in Vulina javno danes ni želel komentirati, je pa poudaril, da "njemu ne pade na pamet, da bi živel v 90. letih minulega stoletja", poroča Tanjug.

Po poročanju današnje izdaje časnika Blic pa je Vučić na ponedeljkovi seji vlade Dačića in Vulina kritiziral in poudaril, da sedaj ni ne čas ne kraj za takšne besede. Vučić naj bi tudi dejal, da bi izjave ministrov lahko ogrozile podobo Srbije, ki so jo dolgo gradili.

Še posebej pa naj bi bil jezen, ker se je o Miloševiću začelo govoriti dva dni pred obiskom ameriškega podpredsednika Josepha Bidna v Srbiji, saj bi se to lahko razumelo kot provokacijo, je za Blic povedal neimenovani srbski minister, povzema Tanjug.