Revija Reporter
Svet

Srbski predsednik namesto EU izbral Kitajsko

Janja Klasinc
732

29. okt. 2023 20:00

Deli na:

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić z ženo Tamaro in kitajskim predsednikom Xijem Jinpingom s soprogo.

Profimedia

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je namesto v Tirano odšel v Peking. Od Kitajske ima sicer Srbija manj koristi kot od EU, a Vučić neprestano igra na karto sedenja na več stolih.

Sredino letošnjega oktobra so na svetovni politični agendi zaznamovali številni pomembni dogodki. V torek, 17. oktobra  se je v Pekingu začel mednarodni forum Pas in pot, na katerem je kitajski predsednik Xi Jinping pohvalil dosežke ob 10. obletnici svojega velikega načrta o gradnji globalne infrastrukture in energetskih omrežij, ki povezujejo Azijo z Afriko in Evropo.

Kako sta največ pozornosti na mednarodnem forumu Pas in pot v Pekingu, ki se ga je udeležilo 130 držav, pritegnila ruski predsednik Vladimir Putin in madžarski premier Viktor Orban.

Vučić je v Tirano poslal kar predsednico vlade Ano Brnabić, ki se tam očitno ni počutila najbolje. Precej hladno je pozdravila tudi gostitelja, albanskega premiera Edija Ramo.

Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen je napovedala novi paket EU za regijo Zahodni Balkan, težak 30 milijard evrov. Brez EU v Srbiji ne bi bilo gospodarskega napredka. To se iz ust srbskih politikov sliši le izjemoma, a dejstev se ne more zanikati.

VEČ V TISKANI IZDAJI REPORTERJA IN TRAFIKI24