Screenshot_2 Svet24.si

Umrl je Božidar Lapaine, hrvaški oblikovalec ...

fantka Svet24.si

Drobna zadovoljstva vodijo v prostor neskončnih ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

janez janša, shod Reporter.si

Kdo ima koga za norca? Janša, večkrat v ...

kozelj ronaldo Ekipa24.si

250 evrov kazni za Janeza, kar pa ne bo šlo iz ...

Tako bo potekal sončni mrk, ki je marsikoga prestrašil do kosti Odkrito.si

8. april, 2024 - Mrk, ki prinaša katastrofo?!

novak djokovic Ekipa24.si

Je zaradi tega počilo med Đokovićem in ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Srbska premierka razvija teorije zarote: tuje tajne službe naj bi stale za protesti proti nasilju

Deli na:
Srbska premierka razvija teorije zarote: tuje tajne službe naj bi stale za protesti proti nasilju

Ana Brnabić - Foto: Profimedia

Na nadaljevanju razprave v srbskem parlamentu o poročilu vlade o varnostnih razmerah v državi po nedavnih strelskih napadih je srbska premierka Ana Brnabić dogodke po napadih obsodila kot "neposreden poskus destabilizacije Srbije s strani tujih služb". Ponovila je, da ne bo menjave oblasti brez volitev.

Ocenila je, da so v dogajanje po dveh strelskih pohodih, v katerih sta 13-letnik in 20-letnik v začetku meseca ubila skupno 18 ljudi, neposredno vpletene "tuje službe". "Državljanom Srbije sporočam, naj ne verjamejo lažem, dezinformacijam in poskusom ustvarjanja kaosa v Srbiji s strani tujih služb," je dejala. "Vse kar se dogaja, je direktna posledica tujih služb in direktna destabilizacija Srbije," je izpostavila po poročanju srbske tiskovne agencije Tanjug.

V ospredju dogajanja po smrtonosnih napadih sta bila sicer dva množična protesta proevropske opozicije v Beogradu proti nasilju z zahtevami po odstopih ministrov in ukinitvi provladnih komercialnih televizij Pink in Happy. Novi množični protesti so bili tudi včeraj.

Zasedanje, ki se je začelo v četrtek, so v skupščini sklicali po dveh strelskih napadih, ki sta ta mesec pretresla državo. V napadu 3. maja je 13-letni učenec na svoji osnovni šoli Vladislava Ribnikarja v Beogradu ubil devet učencev in varnostnika. Dan kasneje pa je 20-letnik v treh vaseh blizu Mladenovca ubil osem ljudi, večinoma mladih.

Med štirimi točkami, ki jih obravnavajo poslanci, so poleg poročila o varnostnih razmerah v državi tudi poročilo sveta za regulacijo elektronskih medijev (REM), pobuda za ustanovitev preiskovalnega odbora, ki bi se ukvarjal z omenjenimi množičnimi umori, in zahteva opozicije po odstavitvi notranjega ministra Bratislava Gašića.

Vlada je v poročilu o varnostnih razmerah v državi po navedbah srbskega portala N1 ocenila, da so te stabilne, čeprav so omenjeni dogodki vznemirili javnost. REM pa je v poročilu o nadzoru programa komercialnih ponudnikov medijskih storitev obravnaval predvsem poročanje o primerih nasilja v televizijskih programih.


Poslanci opozicije so v četrtek pozvali vlado k razrešitvi Gašića in šefa srbske varnostno-obveščevalne agencije (Bia) Aleksandra Vulina, pa tudi k zamenjavi članov sveta REM in k odvzemu frekvence televiziji Pink.

Predsednik opozicijske stranke Dveri Boško Obradović pa je včeraj pozval k odstopu tudi premierko in ministre ter zahteval oblikovanje prehodne tehnične vlade, v kateri bi bili predstavniki opozicije. Ocenil je, da v Srbiji po dveh množičnih umorih vladajo izredne razmere, čeprav jih uradno niso razglasili, poroča srbska tiskovna agencija Beta.

Brnabić je dejala, da od odstopa ne beži, da pa ne bo sprejela zahteve opozicije, da do rednih volitev oblikujejo prehodno vlado, v kateri bi bili predstavniki opozicije. Napovedala je, da v Srbiji ne bo niti nasilnega ukinjanja medijev in da vlada ne bo zamenjala članov sveta REM, poroča N1 Srbija.

Dodala je, da se bodo pogovarjali o zahtevah opozicije po razrešitvi Gašića in Vulina, vse ostale zahteve pa da "nimajo nobene zveze s srbsko vlado".

Gašić je včeraj zavrnil očitke opozicije, da je policija zatajila, ker ni preprečila omenjenih strelskih napadov. "Zločin se zgodi zaradi vrste bioloških, socioloških in psiholoških dejavnikov. Policija ni mogla vedeti in predvideti, da se bo zgodilo kaj takega," je dejal.

Branil je delo policije in navedel, da je ta lani uničila 147.000 kosov različnega orožja, da nimajo niti enega nerazrešenega umora ali poskusa umora, pa tudi, da je bilo od lanskega novembra na območju Srbije 30 odstotkov manj kaznivih dejanj.