nevihta, strele Svet24.si

Maj prinaša plohe in nevihte. V teh krajih bo ...

azijski sršen, invazivna vrsta Svet24.si

Škodljivi azijski sršen je že pri naših ...

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

festival svobode gibanje svoboda zbiljsko golob pl Reporter.si

Golobovo napihovanje z dvema mandatoma, v katerih ...

gabriela doncic 24 Ekipa24.si

Uau! Luka Dončić pokazal izjemno darilo, ki ga ...

marko in jerneja Njena.si

Poroka na prvi pogled: Trk realnosti takoj po ...

oblak danilovic Ekipa24.si

Takšnega Oblaka ne poznamo! Njegova izbranka je ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Špansko sodišče zaradi referenduma nad prvega moža Katalonije

Deli na:
Špansko sodišče zaradi referenduma nad prvega moža Katalonije

Foto: Reuters

Sodišče v Barceloni je danes sporočilo, da je predsednik katalonske regionalne vlade Artur Mas obtožen zaradi organiziranja referenduma o neodvisnosti Katalonije novembra lani. Ob njem se bosta morala na sodišču zagovarjati še dva člana Masove vlade, prvič pa naj bi jih zaslišali 15. oktobra.

Mas si je lani prizadeval za organizacijo referenduma o neodvisnosti Katalonije, vendar mu je uradni Madrid to preprečil, ker da bi morali o tem pravzaprav odločati vsi Španci, ne le Katalonci.

Namesto referenduma pa je Masova vlada na koncu izvedla neobvezujoče posvetovanje, ki ga je špansko pravosodje sicer prav tako razglasilo za nezakonito, a so ga v Kataloniji vseeno izvedli.

Tožilstvo ga je zdaj obtožilo nespoštovanja odločitve sodišča, zlorabe položaja in neupravičene porabe javnega denarja, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Sodišče je novico, da je Mas obtožen, sporočilo dva dni po regionalnih volitvah, ki jih je Mas povezal z glasovanjem o neodvisnosti. Na koncu je večino poslanskih mandatov osvojila koalicija Junts pel Si (Skupaj za da), ki so jo oblikovale stranke, naklonjene neodvisnosti Katalonije. Koalicija sicer ni osvojila večine vseh glasov, a vseeno napovedujejo, da jih to ne bo ustavilo nameri, da dosežejo neodvisnost.