Progasti goz foto Davorin Tome Svet24.si

Išče se največja slovenska kača! Ljudem je ...

220820-Zel-3615 Svet24.si

Foto: Za “sendvič” vestno opravijo svoj hobi

1664388706-21082006-3809c5aa897e1de8855faa79abd1a63c Necenzurirano

Konec stečaja cerkvenega Zvona: izgubljenih 800 ...

robert golob vecer rb Reporter.si

Trojni strel v koleno za Gibanje Svoboda ...

kidd doncic Ekipa24.si

Kakšno je najnovejše zdravstveno stanje Luke ...

Šepet metulja, premiera (4) Njena.si

Kakšno vlogo ima v seriji Skrito v raju Alex ...

pogacar 1 Ekipa24.si

Tako malo je manjkalo! Tukaj je posnetek, ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Razrešeni člani sveta v tržiškem domu starostnikov tožijo vlado

Deli na:
Razrešeni člani sveta v tržiškem domu starostnikov tožijo vlado

Foto: Bobo

Nekdanji člani sveta zavoda Doma Petra Uzarja Tržič, ki jih je vlada januarja razrešila, so na upravnem sodišču zoper vlado vložili tožbo. Menijo, da je sklep vlade nezakonit, zato predlagajo, da ga sodišče odpravi.

Kot je razvidno iz tožbe, ki jo je včeraj posredoval razrešeni predsednik sveta zavoda Sebastjan Erlah, so jo vložili Vida Raztresen, Marija Močnik in Erlah, v njej pa zatrjujejo, da je sklep vlade s 16. januarja o njihovi razrešitvi nezakonit in da so jim bile kršene nekatere ustavne pravice.

Med drugim trdijo, da je vlada z razrešitvijo ravnala samovoljno, da sklep vlade nima obrazložitve in pravnega pouka ter da v aktu o ustanovitvi in statutu zavoda ni podlage za predčasno razrešitev članov zavoda.

Menijo, da je vlada kršila zakon, ker da bi morala izvajanje pooblastil ustanovitelja zavodov opravljati v okviru ukrepov za zagotovitev razvoja države in za urejenost razmer, kamor pa da preprečitev razrešitve direktorice zavoda Renate Prosen - tožniki trdijo, da jih je vlada razrešila, ker so sprejeli sklep o razrešitvi direktorice - ne sodi.



Svet zavoda je direktorici med drugim očital, da ni ravnala po predpisih in aktih zavoda, ni izvrševala sklepov organov zavoda, je zavodu povzročala škodo in je zanemarjala svoje dolžnosti. Razrešeni člani sveta zavoda so zoper direktorico tudi že podali kazensko ovadbo zaradi suma goljufije.

O razmerah v domu je ta teden razpravljal tudi tržiški občinski svet, ki je soglasno dal pozitivno mnenje k razrešitvi direktorice in ministrstvo pozval, naj še pred imenovanjem novih članov sveta zavoda opravi celovit strokovni nadzor poslovanja doma.

Vlada je v sklepu, s katerim je poleg omenjenih treh nekdanjih članov razrešila tudi Slavka Bohinca, zapisala, da bodo novi predstavniki imenovani na podlagi javnega poziva, ki ga bo objavilo ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enakih možnosti.