Mario Galunič Dobra karma

Iskreni Mario Galunič: 'Ženske mojega življenja...

hipiji Svet24.si

Razgnali pripadnike »kulta,« ki so se zbrali ...

jansa nova24tv Reporter.si

Na strankarski televiziji SDS med intervjujem s ...

nakupovanje, trgovina Svet24.si

Trgovine bodo ob nedeljah in dela prostih dneh ...

20200316-00995849 Necenzurirano

Počivalškovim se je sfižila nabava zaščitne ...

Melania Trump, melania, trump, melanija trump Odkrito.si

Kaj razkriva Melanijin podpis?

metka Njena.si

Ljubezen po domače: Je pri Metki doma hudo ...

Svet

Španija prehitela Kitajsko po številu smrtnih primerov covida-19

Deli na:
Španija prehitela Kitajsko po številu smrtnih primerov covida-19

V Španiji so razmere vse bolj kritične, v pripravi je tudi vedno več začasnih vojaških bolnišnic. - Foto: Profimedia

Španija je po zadnjih podatkih zabeležila 3434 smrtnih primerov zaradi koronavirusne bolezni 19. V zadnjih 24 urah je v tej državi na Iberskem polotoku zaradi covida-19 umrlo 738 ljudi. Španija je po številu smrtnih primerov prehitela Kitajsko, kjer se je virus najprej pojavil.

V Španiji so po podatkih tamkajšnjega ministrstva za zdravje doslej potrdili 47.610 primerov okužbe z novim koronavirusom. Okrevalo je 5367 ljudi, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Da bi zajezili širjenje okužb, so v Španiji 14. marca razglasili 15-dnevne izredne razmere in omejili gibanje ljudi po državi. Po pričakovanjih naj bi jih španski parlament danes podaljšal do 11. aprila.

Prvi primer okužbe z novim koronavirusom so v državi potrdili 31. januarja.

Na Kitajskem je covid-19 po podatkih Svetovne zdravstvene organizacije doslej zahteval 3283 smrti.

V prizadevanjih za zajezitev širjenja koronavirusa je Španija danes s Kitajsko podpisala dogovor v vrednosti 432 milijonov evrov za nakup medicinske opreme. Minister za zdravje Salvador Illa je povedal, da so naročili 550 milijonov zaščitnih mask, 5,5 milijona hitrih testov, 950 ventilatorjev in 11 milijonov parov rokavic, da bi odpravili pomanjkanje zaščitne in druge opreme.

Dodal je, da bodo material prejemali vsak teden, prvo večjo pošiljko pričakujejo konec tedna. Po njegovih besedah bodo v proizvodnji sodelovala podjetja po vsej Kitajski, dogovor pa so dosegli po telefonskem pogovoru španskega premierja Pedra Sancheza in kitajskega predsednika Xi Jinpinga minuli teden.

Sanchezova vlada je deležna kritik regij in zdravniških združenj zaradi pomanjkanja zaščitne opreme za zdravstvene delavce, med katerimi jih je okuženih že 5400, poroča AFP.

Loading...