Revija Reporter
Svet

Španija: V enem dnevu 30 odstotkov več smrti zaradi koronavirusa, narašča zaskrbljenost, da bodo bolniki preplavili bolnišnice

STA

22. mar. 2020 13:36 Osveženo: 13:50 / 22. 3. 2020

Deli na:

Bolnišnica v Oviedu v španski Asturji po novem s pomožnimi prostori deluje tudi na bolnišničnem parkirišču.

Profimedia

V Španiji so danes zabeležili 394 novih primerov smrti zaradi novega koronavirusa, s čimer se je število smrtnih žrtev v tej državi povzpelo na 1720. Število smrtnih žrtev se je tako v enem samem dnevu povečalo za 30 odstotkov. Španija je druga najhuje prizadeta država v Evropi po Italiji.

Za skoraj 15 odstotkov se je povečalo tudi število potrjenih primerov okužbe z novim koronavirusom, in sicer za 3646 na 28.572, je sporočilo špansko ministrstvo za zdravje. Opozorilo je, da bo število okuženih v prihodnjih dneh zagotovo še naraslo.

Na intenzivni negi je že 1785 obolelih, vse bolj pa narašča zaskrbljenost, da bodo bolniki s covidom-19 preplavili bolnišnice v državi, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Še posebej je prizadeto območje Madrida, kjer je po uradnih podatkih skoraj 10.000 okuženih, zabeležili pa so tudi 1021 smrti. Na severu prestolnice so na območju sejmišča vzpostavili zasilno bolnišnico s 5500 posteljami. Prve paciente so že sprejeli, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Premier Pedro Sanchez je v soboto zvečer opozoril, da je položaj v državi zaradi novega koronavirusa eden najhujših na svetu. "Čustveno in psihološko se moramo pripraviti na še težje dni, ki prihajajo," je dejal v televizijskem nagovoru državljanom.