Stanislav Štuhec Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

femme-fatale, femme-fatale-2023 Njena.si

Skrito v raju: Igralka blestela na fotografiranju ...

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Sodišče v Strasbourgu obsodilo Makedonijo zaradi sodelovanja s Cio

Deli na:
Sodišče v Strasbourgu obsodilo Makedonijo zaradi sodelovanja s Cio

Foto: Reuters

Evropsko sodišče za človekove pravice v Strasbourgu je danes v tožbi nemškega državljana libanonskega rodu Haleda al Masrija proti Makedoniji razsodilo v prid tožnika in mu prisodilo odškodnino v višini 60.000 evrov. Al Masri je Makedonijo tožil, ker so ga tam priprli in mučili ter ga nato izročili ameriški Cii, ki ga je prepeljala v Afganistan.

Danes 49-letnega al Masrija iz nemškega Ulma je policija aretirala na meji ob prihodu v Makedonijo 31. decembra 2003. Več tednov so ga zasliševali in mučili v nekem skopskem hotelu, nato pa so ga predali agentom ameriške obveščevalne agencije Cia. Ti so ga zaradi domnevnih povezav s teroristično mrežo Al Kaida omamljenega prepeljali v Afganistan.

Kar štiri mesece je bil zaprt v skrivnem zaporu v Kabulu, kjer so ga še naprej zasliševali, mučili in zlorabili. Ko so se odločili, da je očitno nedolžen, so ga preko Albanije vrnili v Nemčijo in izpustili. V Afganistanu je al Masri med drugim dvakrat gladovno stavkal. Stikov z nemškimi diplomati mu niso dovolili.

Po vrnitvi domov je al Masri začel iskati pravico pred sodišči in njegov primer je v Nemčiji pred osmimi leti vzbudil veliko zanimanje in zgražanje. Njegova ugrabitev je bila potrjena v okviru preiskave Sveta Evrope o tajnih priporih Cie v Evropi ter je bila tudi del preiskave Evropskega parlamenta in nemškega parlamenta, ki sta potrdili njegove trditve.

Kljub temu je tožbo, ki jo je v njegovem imenu proti ZDA leta 2005 vložila Ameriška zveza za državljanske svoboščine (ACLU), ameriško pravosodje zavrnilo v imenu zaščite državnih skrivnosti in interesov nacionalne varnosti.



Njegov primer je obravnavalo tudi nemško tožilstvo, ki je leta 2007 izdalo zaporne naloge za več neimenovanih agentov Cie, a do aretacij ni nikoli prišlo. Poleg tega je al Masri leta 2008 v Makedoniji kazensko ovadil tamkajšnje oblasti, a je makedonsko tožilstvo ovadbo zavrglo zaradi pomanjkanja dokazov.

Makedonske oblasti so vztrajale, da je bil al Masri aretiran zaradi suma potovanja z lažnimi dokumenti, po zaslišanju pa so ga izpustili in je odšel čez mejo na Kosovo.

A v postopku pred sodiščem v Strasbourgu je leta 2010 svojo izjavo podal Hari Kostov, makedonski notranji minister v času al Masrijevega pridržanja. V njej je potrdil, da so al Masrija aretirali na podlagi mednarodne tiralice, izdane v ZDA, ga dlje časa zadrževali ter nato predali agentom Cie, ki so ga odpeljali iz države.

Sodišče je danes razsodilo, da je Makedonija kriva kršitev več členov evropske konvencije o varstvu človekovih pravic in temeljnih svoboščin - člena tri, ki prepoveduje mučenje, člena pet o pravici do svobode in varnosti, člena osem o pravici do spoštovanja zasebnega in družinskega življenja ter člena 13 o pravici do učinkovitega pravnega sredstva.