krava Svet24.si

Krava napadla ženico, ta se je sama splazila do ...

soba študentka 250 Svet24.si

Začel se je lov na študentske postelje, ...

Ursula Gawish in Damijan Janković Necenzurirano

Damijan Janković nič več v osebnem stečaju. ...

novak jansa pl sr Reporter.si

Janša Novakovi očita, da je v tujini kritizirala...

slovenija Ekipa24.si

Škandal! Glejte, kakšnega zadetka v Zenici niso ...

ana nikolić Odkrito.si

Pretresljivi posnetki znane pevke

porsche doncic Ekipa24.si

Želite kupiti Dončićevo 'zverino'? Lukov ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Sodišče v Strasbourgu obsodilo Makedonijo zaradi sodelovanja s Cio

Deli na:
Sodišče v Strasbourgu obsodilo Makedonijo zaradi sodelovanja s Cio

Foto: Reuters

Evropsko sodišče za človekove pravice v Strasbourgu je danes v tožbi nemškega državljana libanonskega rodu Haleda al Masrija proti Makedoniji razsodilo v prid tožnika in mu prisodilo odškodnino v višini 60.000 evrov. Al Masri je Makedonijo tožil, ker so ga tam priprli in mučili ter ga nato izročili ameriški Cii, ki ga je prepeljala v Afganistan.

Danes 49-letnega al Masrija iz nemškega Ulma je policija aretirala na meji ob prihodu v Makedonijo 31. decembra 2003. Več tednov so ga zasliševali in mučili v nekem skopskem hotelu, nato pa so ga predali agentom ameriške obveščevalne agencije Cia. Ti so ga zaradi domnevnih povezav s teroristično mrežo Al Kaida omamljenega prepeljali v Afganistan.

Kar štiri mesece je bil zaprt v skrivnem zaporu v Kabulu, kjer so ga še naprej zasliševali, mučili in zlorabili. Ko so se odločili, da je očitno nedolžen, so ga preko Albanije vrnili v Nemčijo in izpustili. V Afganistanu je al Masri med drugim dvakrat gladovno stavkal. Stikov z nemškimi diplomati mu niso dovolili.

Po vrnitvi domov je al Masri začel iskati pravico pred sodišči in njegov primer je v Nemčiji pred osmimi leti vzbudil veliko zanimanje in zgražanje. Njegova ugrabitev je bila potrjena v okviru preiskave Sveta Evrope o tajnih priporih Cie v Evropi ter je bila tudi del preiskave Evropskega parlamenta in nemškega parlamenta, ki sta potrdili njegove trditve.

Kljub temu je tožbo, ki jo je v njegovem imenu proti ZDA leta 2005 vložila Ameriška zveza za državljanske svoboščine (ACLU), ameriško pravosodje zavrnilo v imenu zaščite državnih skrivnosti in interesov nacionalne varnosti.Njegov primer je obravnavalo tudi nemško tožilstvo, ki je leta 2007 izdalo zaporne naloge za več neimenovanih agentov Cie, a do aretacij ni nikoli prišlo. Poleg tega je al Masri leta 2008 v Makedoniji kazensko ovadil tamkajšnje oblasti, a je makedonsko tožilstvo ovadbo zavrglo zaradi pomanjkanja dokazov.

Makedonske oblasti so vztrajale, da je bil al Masri aretiran zaradi suma potovanja z lažnimi dokumenti, po zaslišanju pa so ga izpustili in je odšel čez mejo na Kosovo.

A v postopku pred sodiščem v Strasbourgu je leta 2010 svojo izjavo podal Hari Kostov, makedonski notranji minister v času al Masrijevega pridržanja. V njej je potrdil, da so al Masrija aretirali na podlagi mednarodne tiralice, izdane v ZDA, ga dlje časa zadrževali ter nato predali agentom Cie, ki so ga odpeljali iz države.

Sodišče je danes razsodilo, da je Makedonija kriva kršitev več členov evropske konvencije o varstvu človekovih pravic in temeljnih svoboščin - člena tri, ki prepoveduje mučenje, člena pet o pravici do svobode in varnosti, člena osem o pravici do spoštovanja zasebnega in družinskega življenja ter člena 13 o pravici do učinkovitega pravnega sredstva.