Kozorogi Svet24.si

Zgodovinska vrnitev "ljubljanskih" alpskih ...

družina Svet24.si

Preverjeni načini, kako okrepiti življenjsko ...

tomaž-ročnik Necenzurirano

Razkrivamo: tako lokalni veljaki kupujejo ...

martin premk ss Reporter.si

Svoboda komunizem »po nasilnosti in ...

primoz roglic Ekipa24.si

Velik šok! Primož Roglič je že končal dirko ...

Primož Roglič Njena.si

'Primož Roglič je nesporni kralj ljudskih src'

lora klinc primoz roglic 19 Ekipa24.si

Soproga Primoža Rogliča je po njegovem odstopu ...

Svet

So vzhodnonemški politični zaporniki delali Ikeino pohištvo?

Deli na:

Švedski pohištveni velikan Ikea je v nekdanji Nemški demokratični republiki v 70. in 80. letih prejšnjega stoletja politične zapornike izkoriščal kot prisilne delavce, je ugotovil neimenovani švedski novinar. Slednji je dokaze o izkoriščanju političnih zapornikov našel v dokumentih nekdanje vzhodnonemške varnostno-obveščevalne službe Stasi.

Švedski novinar je za raziskovalno oddajo Uppdrag Granskning, ki jo bodo predvajali v sredo na švedski televiziji, dejal, da je dokaze, ki podpirajo njegove trditve, našel v dokumentih nekdanje vzhodnonemške varnostno-obveščevalne službe Stasi.

Doslej so sicer na švedski televiziji predvajali le izvleček oddaje, podrobnosti pa še niso znane, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Iz Ikee so medtem že sporočili, da zadevo preučujejo. "Zahtevali smo dokumente iz starih arhivov Stasija, prav tako pa izprašujemo ljudi, ki so bili takrat prisotni," je za švedsko tiskovno agencijo TT dejala pristojna v podjetju za okoljevarstvo in človeške vire, Jeanette Skjelmose.

Kot je poudarila, doslej niso prišli še do nobenih znakov, ki bi namigovali, da so v tistem obdobju za delo izkoriščali politične zapornike.

Ikea, največji trgovec s pohištvom na drobno na svetu, je sicer imela ob koncu zadnjega fiskalnega leta avgusta lani 131.000 zaposlenih.