nevihta, strele Svet24.si

Maj prinaša plohe in nevihte. V teh krajih bo ...

azijski sršen, invazivna vrsta Svet24.si

Škodljivi azijski sršen je že pri naših ...

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

festival svobode gibanje svoboda zbiljsko golob pl Reporter.si

Golobovo napihovanje z dvema mandatoma, v katerih ...

doncic dallas Ekipa24.si

Dončić je razkril, kaj se dogaja z njegovim ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

oblak danilovic Ekipa24.si

Takšnega Oblaka ne poznamo! Njegova izbranka je ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Snowden išče azil v Rusiji; Putin mu je pogojno pripravljen ustreči

Deli na:
Snowden išče azil v Rusiji; Putin mu je pogojno pripravljen ustreči

Foto: Reuters

Nekdanji pogodbeni analitik ameriške agencije za nacionalno varnost (NSA) Edward Snowden je Rusijo zaprosil za azil, je sporočil konzularni oddelek ruskega zunanjega ministrstva na letališču Šeremetjevo. Izročitev Snowdna zahtevajo ZDA, ker je medijem izdal podrobnosti spornega ameriškega programa nadzora nad komunikacijami in internetom.

"Ob 10.30 v nedeljo je britanska državljanka Sarah Harrison na konzularnem oddelku oddala prošnjo Snowdna za odobritev azila," je za francosko tiskovno agencijo AFP povedala zaposlena na oddelku zunanjega ministrstva na letališču Šeremetjevo Kim Ševčenko.

Harrisonova je sodelavka WikiLeaksa, ki je Snowdna spremljala na njegovi poti iz Hongkonga.

Tiskovni predstavnik ruskega predsednika Vladimirja Putina, Dmitri Peskov novice ni želel komentirati.

Putin je sicer včeraj dejal, da lahko Snowden ostane v Rusiji, a le, če preneha objavljati sporne informacije o nadzoru. "Če želi ostati tukaj, mora izpolniti en pogoj - prenehati mora z delovanjem, katerega cilj je povzročiti škodo našim ameriškim partnerjem, ne glede na to, kako čudno morda to zveni iz mojih ust," je poudaril ruski predsednik.



Ameriški časnik Los Angeles Times pa je včeraj poročal, da je Snowden zaprosil za azil v 15 državah. Prošnje naj bi predal ruskim diplomatom. "Tako je ravnal iz obupa, ker Ekvador ni priznal, da ga politično preganjajo," je dejal neimenovani vir iz ruske vlade. Za katere države gre, ni znano.

Snowden je v Rusijo priletel 23. junija iz Hongkonga, kamor se je zatekel še pred objavo informacij o nadzoru nad telefonskimi in spletnimi komunikacijami v ZDA in tujini s strani NSA. Pri izogibanju roki ZDA mu pomagajo predstavniki spletne strani WikiLeaks.

Snowden naj bi iz Moskve z letalsko družbo Aeroflot odletel na Kubo, od tam pa v katero od latinskoameriških držav, ki bi mu zagotovila azil. Najprej je za azil zaprosil Ekvador, ki pa o njegovi prošnji še ni odločil.

Na letalu, s katerim je v Havano odletela tudi kopica novinarjev, pa je Snowdnov sedež iz javnosti neznanega razloga ostal prazen. Njegovo nadaljnje potovanje medtem ni mogoče, ker so mu ZDA preklicale potni list.