pokol-v-šoli-vladislava-ribnikarja, obletnica-pokola Svet24.si

Srbija pred obletnico krvavega poboja v beograjski...

azijski sršen, invazivna vrsta Svet24.si

Škodljivi azijski sršen je že pri naših ...

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

hisa brglez-pl016 Reporter.si

Hiše, avti in bančni računi evropskih ...

doncic Ekipa24.si

Kakšen odgovor Luke! Je kdo dvomil vanj? Vsem je ...

poroka-na-prvi-pogled Njena.si

Poroka na prvi pogled: Markove navade ...

sekulic slovenija af Ekipa24.si

Tole je očitno menjava za Mika Tobeyja! Američan...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Slovenska podjetja v Srbiji naj zaradi poplav ne bi utrpela škode

Deli na:
Slovenska podjetja v Srbiji naj zaradi poplav ne bi utrpela škode

Foto: Reuters

V Slovenskem poslovnem klubu v Srbiji zaenkrat nimajo informacij o kakšni večji škodi, ki bi jo zaradi poplav v zadnjih dneh utrpela slovenska podjetja oz. njihove izpostave v Srbiji. So se pa številna od teh podjetij že angažirala za pomoč prizadetim. V poslovnem klubu pripravljajo tudi namenski tekoči račun za pomoč prizadetim.

Kot je za STA pojasnila predsednica Slovenskega poslovnega kluba v Srbiji Danijela Fišakov, trenutno nimajo informacij o kakšni večji škodi za tamkajšnja slovenska podjetja, kot sta obrat Gorenja v Valjevu in izpostava podjetja Grad v Kragujevcu. Z več informacijami naj bi sicer lahko postregli po četrtkovem sestanku pri slovenskem veleposlaniku v Srbiji.

Veliko slovenskih podjetij, ki poslujejo v Srbiji, se je po njenih informacijah že odzvalo prošnjam za pomoč tako z denarjem kot blagom. Tudi slovenski poslovni klub poziva k pomoči prizadetim. Tako bodo odprli namenski tekoči račun, zbrana sredstva pa bodo nato razporedili glede na potrebe, je še pojasnila Fišakova.

Poleg Srbije so poplave močno prizadele tudi Bosno in Hercegovino. Ocene o višini škode, ki so jo utrpela slovenska podjetja na prizadetih območjih, še ni, moč pa je predvideti predvsem obremenjenost Zavarovalnice Triglav, ki je v BiH med vodilnimi zavarovalnimi družbami, so za STA pojasnili na slovenskem veleposlaništvu v Sarajevu.

Ocena škode, tudi s strani podjetij s slovenskim kapitalom, se bo pričela v prihodnjih dnevih. Pri tem se bodo na veleposlaništvu osredotočili predvsem na neoviran dotok slovenske humanitarne pomoči prizadetim tako v poplavah kot tudi v zemeljskih plazovih.


Na veleposlaništvu so sicer že v četrtek pričeli z intenzivnimi pripravami in ukrepanjem za pridobitev takojšnje pomoči Slovenije že v prvi fazi, ko so bila najbolj neposredno ogrožena človeška življenja, na podlagi odločitve vlade pa so v Bosno že prejšnji teden napotili sredstva in reševalce. Veleposlaništvo je skupaj vključeno v koordinacijo te pomoči in tudi neposredno sodeluje z Upravo RS za zaščito in reševanje in z Generalno policijsko opravo.

Med aktivnostmi slovenskih podjetij pa na veleposlaništvu v Sarajevu že beležijo konkretne donacije in akcije, kjer je moč izpostaviti predvsem podjetja s področja trgovinske dejavnosti in energetike.

Po zadnjih podatkih je v poplavah v Srbiji umrlo 21 ljudi. S poplavljenih območij pa so po podatkih srbskega notranjega ministrstva doslej evakuirali 30.873 ljudi, od tega več kot 13.600 iz Obrenovca. Razmere so trenutno najtežje v Obrenovcu, Krupnju, Sremski Rači in Jameni. V Obrenovcu še poteka popolna evakuacija, ki so jo začeli v ponedeljek.

Srbija bo zaradi velikega obsega škode ob poplavah zaprosila za pomoč iz solidarnostnega sklada EU. Po ocenah srbske vlade so poplave samo na državni infrastrukturi povzročile škodo v višini 0,64 odstotka bruto domačega proizvoda (BDP) države. V kmetijstvu naj bi škoda presegala 500 milijonov evrov.

V celotni Bosni in Hercegovini so včeraj žalovali za žrtvami katastrofalnih poplav. V Republiki srbski je po doslej potrjenih podatkih umrlo 17 ljudi, v Federaciji BiH naj bi bilo žrtev sedem. Glede na podatke, ki jih je v ponedeljek predstavil zunanji minister Zlatko Lagumdžija, so večdnevne poplave ogrozile najmanj milijon ljudi v državi, uničenih ali hudo poškodovanih je približno 100.000 stanovanjskih objektov ter 230 šol in zdravstvenih ustanov. Ocene o materialni škodi je pričakovati v dveh do treh tednih.