sekolar, mizna krožna žaga Svet24.si

Zaradi nove omrežnine gospodarstvo na okope, ...

traktor Svet24.si

Tatvina traktorja - pozor, pomagajte najti tatu

robert fico Necenzurirano

Slovaški atentat in Slovenija: nasilje se vedno ...

jure bracko evita hanzic zvezdana lubej mediaspeed Reporter.si

Pravnomočno poražena NKBM: šlo je za tipično ...

Goran Dragić 23 mm Ekipa24.si

Kakšna izpoved! Goran Dragić razkril, zakaj je ...

Afera ogroža von der Leyenovo politično prihodnost, saj poteka v obdobju pred evropskimi volitvami, Odkrito.si

Ursula von der Leyen in primer Pfizergate

samir handanovic 24 pm Ekipa24.si

Nova služba za Samirja Handanovića! Nekdanji ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Slovaški premier Fico: Varnost je pomembnejša od pravic migrantov

Deli na:
Slovaški premier Fico: Varnost je pomembnejša od pravic migrantov

Foto: Reuters

Najhujši scenarij obsežnih groženj varnosti zaradi migrantske krize se uresničuje, je v debati na televiziji Markiza dejal slovaški premier Robert Fico. Izpostavil je, da sta dva od teroristov, ki so izvedli napade v Parizu, prišla v Evropo po balkanski poti.

Napadi so potrditev velikih varnostnih groženj zaradi migracij, pravi Fico. Francoske obveščevalne službe naj bi evropske države prosile za pomoč pri identifikaciji potencialnih drugih teroristov s prstnimi odtisi, kar naj bi pomenilo, da ti priseljenci niso bili registrirani v Franciji. »Razumemo, da gre za migrantsko krizo, a varnost slovaških državljanov je pomembnejša od pravic migrantov,« je odločen Fico.

Premier je svoja stališča ponovil v pogovoru za drugo zasebno televizijo TA3. Zavedati se moramo, da migracija prinaša varnostne grožnje, vztraja Fico, ki je dodal: »Nadzorujemo vsakega muslimana na Slovaškem.« Sodelovali naj bi tudi z obveščevalnimi službami z vsega sveta.

Slovaška je mirna, a relativno tveganje je še vedno visoko, pravi premier, ki opozarja, da pritok ljudi v Evropo prav lahko prinaša teroriste. »Pripravljeni smo tudi na gradnjo ograj na meji, če bo potrebno,« dodaja Fico. »Posebne enote so pripravljene za soočenje z nezakonitimi priseljenci, ki bodo aretirani in izgnani iz Slovaške. Če zagrešijo zločine, bodo tudi kaznovani.«

Še naprej zavrača evropske kvote za razselitev migrantov in pravi, da bodo s 1. julijem, ko Slovaška prevzame predsedovanje EU, potrebni odobriti strožje varnostne ukrepe. V državi je že zdaj okrepljena prisotnost policije na vseh kulturnih in športnih prireditvah, pripravljajo se tudi načrti za varovanje stavb strateškega pomena.