Revija Reporter
Svet

Slovaki dve leti po umoru novinarja Jana Kuciaka izbirajo nov parlament

STA

29. feb. 2020 8:19 Osveženo: 8:20 / 29. 2. 2020

Deli na:

Jana Kuciaka in njegovo zaročenko Martino Kušnirovo so ustrelili 21. februarja lani na njunem domu v kraju Velka Mača.

Reuters

Slovaki se bodo danes, dve leti po umoru raziskovalnega novinarja Jana Kuciaka, podali na volišča. Posledice umora in razkritja Kuciaka o vplivu mafije so pustile močan pečat na državi. Kako močne so posledice, pa bodo volivci pokazali danes, ko naj bi glede na ankete največ podpore dobili skrajneži in populisti.

Vstop v 150-članski parlament se obeta od osmim do 12 strankam, kar pomeni, da bo parlament razdrobljen in bo verjetno težko sestaviti koalicijo, tudi zato, ker so številni zavrnili sodelovanje z vladajočo socialdemokratsko stranko Smer-SD. Obenem nihče ne želi sodelovati niti s skrajno desno Ljudsko stranko naša Slovaška (LSNS), ki ji ankete napovedujejo tretje mesto.

Še največ volje do sodelovanja z LSNS kaže prav vladajoča Smer Roberta Fica, ki je tik pred volitvami s pomočjo njenih poslancev čez parlament spravila nekaj zadnjih ukrepov, kot je dodatno izplačilo upokojencem. Opozicija je Smeri očitala populizem in kupovanje glasov.

Smeri sicer že vse od umora novinarja pada podpora, po množičnih protestih je takrat s položaja premierja odstopil Fico, zamenjal pa ga je Peter Pellegrini. Kljub pretresom naj bi stranka ostala na prvem mestu, slabše pa kaže koalicijskima partnericama Slovaški nacionalni stranki (SNS) in stranki Most-Hid, ki bi lahko izpadli iz parlamenta.

Po anketah je sicer na drugem mestu z okoli 13-odstotno podporo sredinska stranka Olano karizmatičnega Igorja Matoviča. Če mu bo uspelo poenotiti razdrobljeno opozicijo, ki jo sestavljajo sredinske, liberalne in napredne stranke, ima dobre možnosti, da postane naslednji premier.

V državi s 5,45 milijona prebivalci bodo volišča danes odprta od 7. do 22. ure.