ivan gale bobo1 Dobra karma

'Galeta pri aferi razkritja ni vodilo ...

ana maria mitic 12 Svet24.si

Ana Maria Mitič bi se zabavala ob zaprepadenih ...

01-UVODNA mladi bojan pozar foto Arhiv zveze komunistov slovenije Reporter.si

Od Komunista do Evrope: kako je Bojan Požar ...

d32_scurkinaseljeoba Svet24.si

Stanovalci so ščurke našli pod kuhinjskimi ...

pivec3 Necenzurirano

Aleksandra Pivec je žrtev – same sebe #kolumna

križevniška-ulica, vandalizem Odkrito.si

Vandalizem v Ljubljani - Razkrivamo neverjetno ...

Tjaša Železnik Njena.si

Slovenska igralka pokazala prelepe noge

Svet

"Potrkal sem na vrata, gospod Kuciak je odprl, ustrelil sem ga v prsi."

Deli na:
"Potrkal sem na vrata, gospod Kuciak je odprl, ustrelil sem ga v prsi."

27-letnega Kučiaka in njegovo zaročenko Martino Kušnirovo so našli ustreljena v novinarjevi hiši v kraju Velka Maca v bližini glavnega mesta Bratislava. - Foto: Reuters

Eden od štirih osumljencev, ki jih obtožnice bremenijo zaradi umora slovaškega preiskovalnega novinarja Jana Kuciaka leta 2018, je danes priznal krivdo. Glavni osumljenec, poslovnež Marian Kočner, pa je danes ob začetku glavne obravnave zanikal, da bi naročil umor, poročajo tuje tiskovne agencije.

Nekdanji vojak Miroslav Maček je danes priznal, da je bil eden od dveh strelcev, ki sta ubila Kuciaka in njegovo zaročenko Martino Kušnirovo na njunem domu pred skoraj dvema letoma. "Potrkal sem na vrata, gospod Kuciak je odprl, ustrelil sem ga v prsi," je dejal Maček na sodišču v kraju Pezinok v bližini Bratislave.

"Na žalost sem videl še eno osebo, zbežala je v kuhinjo in bila ustreljena tam," je dodal o Kušnirovi.

Ob priznanju krivde se je tudi opravičil svojcem ubitih.Ostali trije obtoženci - domnevni naročnik umora, podjetnik Marian Kočner, domnevna organizatorka Alena Zsuzsova in drugi domnevni morilec Tomaš Szab - so krivdo zanikali. Vsem štirim grozi najmanj 25 let zapora, lahko pa bi bili obsojeni tudi na dosmrtni zapor. Že prejšnji mesec pa so na 15 let zapora obsodili posrednika pri umoru slovaškega novinarja Jana Kuciaka, Zoltana Andruska, ki je že pred začetkom sojenja priznal krivdo.

Preiskovalni novinar Kuciak in Kušnirova sta bila februarja 2018 ustreljena na svojem domu. Kuciak je med drugim preiskoval povezave med italijansko mafijo in slovaškimi politiki, njegov umor pa je vrgel temno senco na vlado in sprožil množične proteste, kakršnim v državi niso bili priča od padca komunizma. Privedli so do odstopa premierja Roberta Fica.

Kuciak je pred umorom preiskoval nepregledne posle Kočnerja. V okviru preiskave so še odkrili, da je Kočner domnevno oblikoval korupcijsko mrežo, v okviru katere je nadzoroval sodnike, tožilce in politike. Tako je lahko leta ostajal skrit pred roko pravice. Dodatno je vohunil za novinarji, ki so bili kritični do njega, med njimi je bil tudi Kuciak.

Loading...