zirija znan obraz 2019 Odkrito.si

Zamenjali so uveljavljene žirante oddaje Znan ...

chynna deese, lucas robertson Svet24.si

Spoznala sta se na Hrvaškem, umorili so ju v ...

mojzes Petisvet.si

Zgodovina magije - 6. del: Mojzes, največji ...

kombi, blejsko jezero, vlečenje Svet24.si

VIDEO in FOTO: Nenavaden dogodek na Bledu: vozilo ...

Tiffany Trump Svet24.si

FOTO: Trumpova hčer pridobila kar nekaj ...

Tanja Postružnik Njena.si

Voditeljica Ljubezni po domače ničesar ne jemlje...

rasema kosovar2 Njena.si

Rasema pokazala, kako vroče jo je ljubil ...

Svet

Skrajni desničar osumljen umora politika iz stranke Merklove

Deli na:
Skrajni desničar osumljen umora politika iz stranke Merklove

Foto: Profimedia - Walter Lübcke

Nemško zvezno tožilstvo je prevzelo primer umora migrantom naklonjenega politika CDU v mestu Kassel, vodje mestne uprave Walterja Lübckeja, so danes sporočili s tožilstva. Policija je v nedeljo prijela osumljenca, ki naj bi politika ubil v začetku meseca. Po poročanju medijev naj bi šlo za skrajnega desničarja.

Iz urada zveznega tožilstva so sporočili, da so prevzeli primer, potem ko je policija v povezavi z umorom v nedeljo prijela 45-letnega moškega. Glede na to, da se zvezno tožilstvo v Nemčiji ukvarja z zločini, povezanimi s političnimi in verskimi skrajneži, francoska tiskovna agencija AFP ocenjuje, da bi lahko šlo za sum političnega umora.

65-letnega Lübckeja so našli mrtvega 3. junija ob enih ponoči na terasi njegovega doma v kraju Wolfhagen blizu Kassla v nemški zvezni deželi Hessen. Z ročno pištolo je bil od blizu ustreljen v glavo. Hessenski tožilec Horst Streiff je takrat pojasnil, da ni dokazov, ki bi kazali na samomor tega člana Krščansko-demokratske unije (CDU) nemške kanclerke Angele Merkel.

Leta 2015, ko je v Nemčijo v času vrhunca begunske krize prišlo skoraj milijon prosilcev za azil, se je zavzemal za pravice beguncev, s tem pa vzbudil jezo skrajnih desničarjev.

Oblasti so sporočile, da so osumljenca aretirali na podlagi analize DNK in da je danes nastopil pred preiskovalnim sodnikom v Kasslu. Morebitnega motiva sprva niso želeli komentirati, nato pa so potrdili, da je umor verjetno povezan s "skrajno desnico"."V trenutni fazi preiskave domnevamo, da je v ozadju umora skrajno desničarski motiv," je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP dejal predstavnik tožilstva. Do tega sklepa so prišli na podlagi preteklega delovanja in izjav 45-letnega osumljenca. Vendar pa za zdaj ni informacij, da bi osumljenec deloval kot del organizirane skrajno desničarske mreže.

Časnik Frankfurter Allgemeine Zeitung je poročal, da osumljenec prihaja s "skrajno desne scene". Tudi Bild je poročal o njegovih morebitnih povezavah s skrajno desnico v tem mestu na zahodu Nemčije.

Po njegovi smrti je bilo na družbenih medijih, povezanih s skrajnimi desničarji, objavljenih več sto objav, v katerih so pozdravljali njegovo smrt.

Umore v Nemčiji praviloma preiskujejo tožilci zveznih dežel, nemški zvezni tožilci pa primere, ki so povezani s terorizmom ter umore posameznikov, ko so posledice "posebnega pomena", navaja nemška tiskovna agencija dpa.

Loading...