Laura Winham Svet24.si

Laura od sveta pozabljena tri leta mrtva ležala v...

cumming Svet24.si

Znani britanski igralec vrnil svoj viteški red ...

2023-01-27 13.43.36 Necenzurirano

V posmeh državi: Snežičevi plakati pred vrati ...

bobnar golob bobo Reporter.si

Tatjana Bobnar ni šla v Tacen: v pisarni na ...

adam delius Ekipa24.si

Olimpija zahteva 2,5 milijona evrov za mladeniča,...

Wednesday je med najbolj priljubljenimi serijami Odkrito.si

Netflix: »Zato ukinjamo serije, prihodnost je ...

cristiano ronaldo al nassr pm Ekipa24.si

Za to mu plačajo 200 milijonov? Noro, kakšno ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Skrajneži v Nemčiji načrtovali ugrabitev ministra za zdravje in strmoglavljenje vlade

Deli na:
Skrajneži v Nemčiji načrtovali ugrabitev ministra za zdravje in strmoglavljenje vlade

Nemški minister za zdravje Karl Lauterbach - Foto: Facebook

Nemško tožilstvo je štiri moške in eno žensko obtožilo ustanovitve teroristične skupine in načrtovanja strmoglavljenja vlade ter snovanja ugrabitve ministra za zdravje Karla Lauterbacha, je v ponedeljek sporočilo zvezno tožilstvo s sedežem v Karlsruheju. Večina je od spomladi lani v preiskovalnem priporu, poročajo tuje tiskovne agencije.

Proti peterici so obtožnice vložili 16. januarja, nanašajo pa se na ustanovitev domače teroristične skupine, pripravo izdaje in kršenje zakonov o orožju, je sporočilo zvezno tožilstvo.

Skupino naj bi po navedbah tožilstva ustanovili najkasneje januarja lani z namenom, da z nasiljem v Nemčiji sproži razmere, podobne državljanski vojni, in tako povzroči strmoglavljenje zvezne vlade in parlamentarne demokracije. Njen cilj naj bi bila ponovna vzpostavitev avtoritarnega sistema po vzoru nekdanjega nemškega cesarstva.

Štiri moške, ki so načrtovali napad, so v različnih krajih v Nemčiji aretirali 13. aprila lani. Sredi oktobra lani je tožilstvo odredilo aretacijo upokojenega učitelja na Saškem, ki naj bi imel v skupini nadrejeni položaj.

Med preiskavami po vsej državi so zasegli več kosov strelnega orožja in streliva, gotovino, zlate palice, srebrne kovance in tuje valute.


Ideologijo skupine, v ospredju katere je prepričanje, da sodobna nemška država ni legitimna, je po oceni tožilstva oblikovala obtožena ženska, identificirana kot Elisabeth R. Prepričanja obtoženih se ujemajo z nazori skrajno desnega gibanja Državljani rajha, ki zavrača nemške demokratične institucije in ima vedno več privržencev.

Načrt skupine je vključeval dolgotrajen električni mrk po vsej državi s poškodovanjem ali uničenjem pomembnih objektov za oskrbo z elektriko, nato pa ugrabitev Lauterbacha in po potrebi umor njegovih telesnih stražarjev. Zatem bi v Berlinu sklicali posebno skupščino, ki bi javno odstavila vlado in imenovala novega voditelja, je navedlo tožilstvo.

Eden od obtoženih, Sven B., naj bi vodil ugrabitev Lauterbacha, Thomas O. pa naj bi v okviru načrtov za sprožitev izpadov elektrike raziskoval območja in pridobil zemljevide električne infrastrukture, je navedlo tožilstvo. Moška sta poskušala priskrbeti tudi eksploziv, Thomasa O. pa so aretirali ob prevzemu pušk, pištol in streliva.

Elisabeth R. naj bi bila s še tremi ljudmi zadolžena za novačenje potencialnih članov. "Vztrajala je pri hitri izvedbi načrta in večkrat navedla konkretne datume," je navedlo tožilstvo.

Decembra so razkrili še eno skrajno desno skupino, ki je načrtovala strmoglavljenje vlade. Oblasti te skupine niso povezale s skupino, ki je načrtovala ugrabitev Lauterbacha.