ota 02 Odkrito.si

Ota Širca Roš psihično ni pripravljena, druga ...

Alsin Levent Svet24.si

To je 35-letnik, ki je v nedeljo v grob poslal ...

Drevo življenja Petisvet.si

Drevo življenja v nas aktivira spomin na to, kdo ...

Sapa, hlad, mraz, jutro Svet24.si

Po fantastičnem vremenu zdaj manj obetavne novice

meghan markle 2 Svet24.si

Dekleta bi rada nadoknadila: visoko noseča Meghan...

Khloe Kardashian Najstnica.si

Tokrat ga je dokončno zapustila

sanja grohar s sinčkom Njena.si

Sanja Grohar: Materinstvo jo je povsem spremenilo

Svet

Škotska premierka sesula dogovor o brexitu: Uničujoč za investicije in delovna mesta na Škotskem

Deli na:
Škotska premierka sesula dogovor o brexitu: Uničujoč za investicije in delovna mesta na Škotskem

Foto: Facebook - Nicola Sturgeon

Škotska premierka Nicola Sturgeon je danes izrazila nasprotovanje osnutku dogovora o brexitu, ki sta ga dosegla London in Bruselj. Severna Irska naj bi namreč dejansko ostala del evropskega enotnega trga, Škotska pa ne, kar bi bilo za slednjo uničujoče.

Sturgeonova je povedala, da bo dogovor Severni Irski omogočil "nepravično prednost", saj bo dejansko ostala del enotnega trga EU. Celinska Velika Britanija, vključno s Škotsko, pa jo bo morala zapustiti. "To bo uničujoče za investicije in delovna mesta na Škotskem," saj bo morala Škotska tekmovati s Severno Irsko, je vodja Škotske nacionalistične stranke (SNP) povedala v videu, objavljenem na njenem Twitterju.

Vsebina dogovora sicer še ni bila razkrita, a po poročanju britanskih medijev, ki se sklicujejo na vladne vire, predvideva začasno rešitev, s katero bi meja med Irsko in Veliko Britanijo ostala odprta, če London in Bruselj do izteka prehodnega obdobja konec leta 2020 ne bi dosegla novega trgovinskega dogovora. T. i. varovalka zdaj predvideva, da bo Velika Britanija začasno v celoti ostala del carinske unije tudi po izteku prehodnega obdobja. Vključuje pa dodatna določila za Severno Irsko glede carin in regulacij.


Sturgeonova je poudarila še, da lahko britanski parlament še vedno zavrne dogovor, kar bo odprlo pot za "boljše možnosti". Med drugim bi lahko celotna Velika Britanija ostala del enotnega trga.

Britanska premierka Theresa May se bo sicer po zasedanju vlade, na kateri ministri razpravljajo o dogovoru, sestala tudi s predsednikoma vlad Škotske in Walesa, poroča britanski BBC.

Tako na Škotskem kot v Walesu so volivci na referendumu o brexitu leta 2016 zavrnili izstop Velike Britanije iz EU, vendar pa so glasovi za v drugih delih države prevladali. Britanci so se tako odločili, da bo Otok zapustil unijo.

Loading...