nevihta, strele Svet24.si

Maj prinaša plohe in nevihte. V teh krajih bo ...

azijski sršen, invazivna vrsta Svet24.si

Škodljivi azijski sršen je že pri naših ...

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

festival svobode gibanje svoboda zbiljsko golob pl Reporter.si

Golobovo napihovanje z dvema mandatoma, v katerih ...

doncic dallas Ekipa24.si

Dončić je razkril, kaj se dogaja z njegovim ...

marko in jerneja Njena.si

Poroka na prvi pogled: Trk realnosti takoj po ...

oblak danilovic Ekipa24.si

Takšnega Oblaka ne poznamo! Njegova izbranka je ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Skoraj polovica evropskih džihadistov v Siriji in Iraku prihaja iz Francije

Deli na:
Skoraj polovica evropskih džihadistov v Siriji in Iraku prihaja iz Francije

Foto: Reuters

Skoraj polovica vseh borcev iz Evrope, ki se v Siriji in Iraku borijo na strani skrajne skupine Islamska država, prihaja iz Francije, razkriva v sredo predstavljeno poročilo francoskega senata, ki ga povzema francoska tiskovna agencija AFP.

Kot je novinarjem pojasnil senator Jean-Pierre Sueur, ki je vodil parlamentarno preiskavo omrežij džihadistov, je na bojišča v Iraku in Sirijo odšlo malo več kot 1430 francoskih državljanov, kar je 47 odstotkov vseh borcev IS iz Evrope.

Dejal je še, da francoski obveščevalci trenutno nadzorujejo več kot 3000 ljudi, ki jih sumijo, da so na različne načine vpleteni v boje v Siriji, kar je 24 odstotkov več kot lani.

Glede na poročilo je na območjih pod nadzorom IS doslej umrlo kakih 85 francoskih državljanov, dva pa naj bi v Siriji zadrževali kot talca.

Obveščevalce še posebej skrbi dejstvo, da se je kakih 200 borcev vrnilo v Francijo, zaradi česar se v državi bojijo podobnih napadov, kot so se zgodili januarja v Parizu in v katerih je umrlo skupno 17 ljudi. Sueur je dodal, da je v francoskih zapornih trenutno 152 islamskih skrajnežev.

Francoske oblasti se bojijo radikalizacije v zaporih, zato so predstavile vrsto ukrepov, s katerimi bi to preprečili. Med drugim naj bi za delo v zaporih najeli še 60 imamov, ki bi se pridružili 182, ki že skrbijo za duhovno oskrbo muslimanskih zapornikov v Franciji.