900469_089-cigareti2 Svet24.si

Kadili bi kot Turki, vendar ne bi plačali

Dejan Süč Svet24.si

Poslanec Svobode se je zmotil, zato je bil sprejet...

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

kyle-marisa-roth Odkrito.si

Nenadna smrt znane TikTok vplivnice

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Sklad umorjenega ruskega politika Nemcova je odlikoval Navalnega

Deli na:
Sklad umorjenega ruskega politika Nemcova je odlikoval Navalnega

Aleksej Navalni - Foto: Reuters

Šest let po umoru ruskega opozicijskega politika Borisa Nemcova je včeraj po njem imenovan sklad odlikoval priprtega opozicijskega voditelja Alekseja Navalnega. 44-letnik je letošnji dobitnik nagrade Nemcov za pogum pri varovanju demokratičnih vrednot v Rusiji. V Moskvi se je medtem na shodu ob obletnici zbralo več tisoč ljudi.

Boris Nemcov je bil ubit na včerajšnji dan pred šestimi leti v bližini Kremlja. Sklad Borisa Nemcova, ki ga je v Nemčiji ustanovila hči ubitega politika Žana Nemcova, vsako leto s podelitvijo nagrade obeleži obletnico umora. Letos so jo podelili opozicijskemu voditelju Navalnemu. Številni po umoru Nemcova v njem vidijo žarek upanja, da mu bo uspelo končati vladavino Vladimirja Putina, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Navalni je simbol upora proti tiraniji v svetu, so sporočili iz sklada. Pozvali so še k takojšnji izpustitvi kritika Kremlja. "Aleksej Navalni ni pokazal le neverjetnega poguma, ampak tudi ogromno prispeval k boju proti korupciji," so še zapisali.

V ruski prestolnici je včeraj več tisoč Rusov in diplomatov obletnico obeležilo s polaganjem cvetja na mesto umora, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

"Prihajamo skupaj na ta kraj, na ta dan vsako leto, da pokažemo oblastem, da nismo pozabili in ne bomo pozabili," je povedal nekdanji premier in opozicijski politik Mihail Kasjanov.

Običajno na obletnico organizirajo pohod čez središče prestolnice, vendar se je opozicija letos raje zbrala pred improviziranim obeležjem na mostu, kjer je bil Nemcov ubit. Po podatkih nevladne organizacija White Counter monitor se je zbralo okoli 7800 ljudi.



Cvetje so med drugim položili tudi veleposlaniki ZDA, Velike Britanije in Evropske unije.

Ameriški veleposlanik John J. Sullivan v Moskvi je spomnil, da se je politik boril za boljšo prihodnost svoje države in državljanov. "Ostaja navdih za številne, ki stremijo k pravičnosti, transparentnosti in svobodi," so tvitnili pri veleposlaništvu.

Nemcovu se je v izjavi poklonil tudi ameriški državni sekretar Antony Blinken, ki ga je označil kot moža, ki je "posvetil življenje gradnji svobodne in demokratične Rusije". Poudaril je, da so tisti, ki v Rusiji spregovorijo v obrambo svojih svoboščin, še vedno tarča napadov. "Močno nas skrbi vse večja nestrpnost ruske vlade do vseh oblik neodvisnega izražanja," je dodal.

Nemcov je bil z več streli v hrbet ubit v noči na 27. februar 2015 na mostu v bližini Kremlja. Veljal je za reformističnega politika. V 90. letih dvajsetega stoletja je bil tudi namestnik ruskega premierja. Nato je postal eden vodilnih obrazov opozicije in zagrizen kritik Putina.

V povezavi z njegovim umorom so leta 2017 na dolgoletne zaporne kazni obsodili pet moških, ki naj bi bili povezani s Čečenijo. Vendar pa nihče ne dvomi, da so bili to zgolj izvajalci atentata, medtem ko naročnik ostaja neznan.