Revija Reporter
Svet

Sirski uporniki sprožili napad na zadnji žep IS

STA

2. mar. 2019 6:00

Deli na:

Pripadnik SDF stoji ob civilistih, v bližini vasi Baghouz, kjer se še vedno skriva več tisoč borcev Islamske države.

Reuters

Sirske demokratične sile so včeraj sprožile napad na zadnje območje pod nadzorom skrajne skupine Islamska država na vzhodu Sirije. Iz zadnjega žepa IS, velikega približno pol kvadratnega kilometra, so pred ofenzivo evakuirali vse civiliste, poročajo tuje tiskovne agencije.

"Začela se je zadnja bitka za to, kar je ostalo od IS v Baghuzu," je povedal poveljnik Sirskih demokratičnih sil Adnan Afrin.

Ofenzivo so sprožili po evakuaciji vseh civilistov iz vasi Baghuz nedaleč od iraške meje. Včeraj je od tam odpeljalo še šest tovornjakov, polnih ljudi. "Vsi, ki so ostali tam, veljajo za sovražnike in pripadnike IS," je dodal poveljnik upornikov.

V zadnjih dneh je iz te vasi ob reki Evfrat odšlo več tisoč ljudi, v glavnem žensk in otrok.

Preživeli po enomesečnem obleganju, ki so jih s tovornjaki prepeljali iz Baghuza, so pripovedovali pretresljive zgodbe o stradanju, številni so potrebovali takojšnjo zdravstveno oskrbo.

Organizacija Save the Children je opozorila, da so bili številni otroci v minulih mesecih priča grozljivim dogodkom in kažejo znake psihološke travme.

Moške, ki so jih evakuirali iz Baghuza, so pripadniki Sirskih demokratičnih sil skrbno preverili, saj bi se med njimi lahko skrivali tudi borci IS.

Po ocenah Sirskega observatorija za človekove pravice je med okoli 50.000 ljudmi, ki so od decembra lani pobegnili iz zadnje trdnjave IS, okoli 10 odstotkov pripadnikov IS, ki se želijo vrniti v normalno življenje.

Sirske demokratične sile so ofenzivo na zadnje ozemlje pod nadzorom IS v Siriji sprožile septembra lani.