palestina Svet24.si

Bo Slovenija med prvimi priznala Palestino?

profimedia-0856756263 Svet24.si

Ukrajina bo v vojsko novačila zapornike

panvita Necenzurirano

3.000 hektarjev v roke Hrvatov: kaj vse je čudno ...

PERNULA mala seva-xx Reporter.si

Poglejte to razkošje nad Izolo: največja posest ...

Rhea Bullos Ekipa24.si

'Superge' za 200 evrov? Ne, tudi tako se lahko ...

Raiven Njena.si

Raiven navdušila Evropo in razvnela spletne ...

ekipa ilek stuhec Ekipa24.si

Kaj je narobe? Slovenci bežijo v tujino! Jih doma...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Hrvaškim vojakom v Afganistanu zaradi malomarnosti kolegov vzeli pištole

Deli na:
Hrvaškim vojakom v Afganistanu zaradi malomarnosti kolegov vzeli pištole

Foto: Reuters

Slaba tretjina izmed 210 hrvaških vojakov v misiji Isaf v Afganistanu je morala vrniti svoje pištole. Načelnik generalštaba Hrvaške vojske, general Drago Lovrić je to ukazal zaradi novega primera samopoškodbe enega od hrvaških vojakov v Afganistanu.

Hrvaško obrambno ministrstvo je sporočilo, da so se odločili odvzeti osebno orožje 60 vojakom, ker so bili pri ravnanju s temi pištolami večkrat malomarni. Obdržali bodo sicer avtomatske puške H&K G-36.

Pištole so odvzeli vojakom, ki tega orožja ne potrebujejo pri izvajanju svojih vojaških nalog, so pojasnili. Ostalih 150 hrvaških vojakov in častnikov, ki so pripadniki posebnih enot in vojaške policije, pa bo pištole lahko obdržalo.

Konec septembra se je eden izmed hrvaških vojakov ustrelil v dlan. To pa je bil v dobrih treh letih že šesti podoben primer med hrvaškimi vojaki v Afganistanu. Pred tem je bilo ranjenih pet hrvaških in en belgijski vojak. Trije so sebe ustrelili v roko, trikrat pa so ranili sebe ali druge v noge, poroča Večernji list.

Na obrambnem ministrstvu so poudarili, da so se nesreče dogodile predvsem zaradi nepazljivega ravnanja vojakov s pištolami, čeprav so bili vsi pripadniki hrvaškega kontingenta ustrezno usposobljeni.

Zagrebški časnik navaja mnenje strokovnjakov, da je izdelek hrvaške vojaške industrije, pištola HS-2000, ena izmed najbolj varnih na svetu ter da je praktično nemogoče, da bi do streljanja prišlo samodejno ali po naključju.