oranžno opozorilo Svet24.si

Arso oranžen alarm prižgal tudi za severovzhod, ...

kača-na-policijski-postaji Svet24.si

Kača s policijske postaje Koper

1706792389-b60k4933-1706792354008 Necenzurirano

Furs blokiral premoženje nekdanjega ministra ...

1696960818-172a6788-1696960549922 Reporter.si

Teorije zarote: bo Anžetu Logarju uspelo prevzeti...

nika vodan af Ekipa24.si

Uau! Bi jih prepoznali? Slovenske junakinje zime ...

skrito-v-raju Njena.si

Skrito v raju: Kako je danes videti kamp Paradiso?...

doncic Ekipa24.si

Ste videli to? Navijači Oklahome z majicami z ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Siriza se maje, Cipras brani Varufakisa: Ne morete ga obtožiti, da je lopov

Deli na:
Siriza se maje, Cipras brani Varufakisa: Ne morete ga obtožiti, da je lopov

Foto: Reuters

Pogajanja o novem programu pomoči Grčiji prehajajo na višjo raven. Vodje ekip štirih institucij se danes v Atenah sestajajo s finančnim ministrom Evklidom Cakalotosom in gospodarskim ministrom Giorgosom Statakisom. Vladajoča Siriza, globoko razdeljena zaradi bolečih reform, se je medtem v četrtek odločila, da bo imela septembra izredni kongres.

V minulih dneh so pogajanja o različnih vprašanjih, vključno s fiskalno politiko, pokojninami in delovno zakonodajo, potekala na ravni tehničnih skupin, zdaj pa na prizorišče stopajo vodje pogajalskih ekip Evropske komisije, Evropske centralne banke (ECB), stalnega mehanizma za stabilnost evra (ESM) in Mednarodnega denarnega sklada (IMF), poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Grška vlada je sporočila, da namerava pogajanja z mednarodnimi posojilodajalci o tretjem programu pomoči, ki bo po prvih ocenah težak od 82 do 86 milijard evrov, zaključiti do 18. avgusta, torej dva dni pred tem, ko morajo ECB vrniti 3,2 milijarde evrov. Grška vlada hitrih odločitev o novi pomoči, že tretji v zadnjih petih letih, ne pričakuje, vendar jim prav veliko časa ni več ostalo.

Sodelovanje IMF pri novem programu pomoči je sicer negotovo. Neimenovani visoki predstavnik sklada je namreč v četrtek sporočil, da se IMF ne bo pridružil tretjemu programu pomoči Grčiji, dokler ne bodo jasno vzpostavljeni pogoji za vzdržnost dolga, vključno z njegovim prestrukturiranjem in gospodarskimi reformami. Da je raven grškega dolga nevzdržna, je prva dama IMF Christine Lagarde poudarila že večkrat.

Grški mediji so v začetku tedna poročali, da se bo grški bruto domači proizvod po pričakovanjih tehničnih ekip letos skrčil do 3,3 odstotka, delno tudi zaradi motenj, ki jih je povzročil nedavni nadzor kapitalskih tokov.

Grški premier Aleksis Cipras pomembne bitke sicer ne bije le v odnosu do t. i. kvadrige, ki je nasledila zloglasno trojko, ampak tudi v lastnih vrstah. Vladajoča Siriza, ki je globoko razdeljena glede reform, ki jih upniki zahtevajo v zameno za novo pomoč, se je namreč v četrtek zvečer odločila, da bo imela septembra izredni kongres, poroča francoska tiskovna agencija AFP. K temu jih je pozval prav Cipras, ki v primeru nezadostne podpore ne izključuje odstopa.

Po večernem zasedanju je že odstopilo več kot deset članov osrednjega odbora Sirize, kar je najnovejši znak poglabljanja spora v stranki, znotraj katere se je oblikoval bolj radikalen levičarski del. Točen datum septembrskega kongresa, na katerem nameravajo opredeliti strategijo vlade in ohraniti enotnost stranke, bodo še določili.

Cipras je danes v parlamentu sicer stopil v bran nekdanjemu finančnemu ministru Janisu Varufakisu, ki je odstopil tik po referendumu o pogojih v zameno za finančno pomoč, ker naj bi s tem pripomogel k lažjim pogajanjem z upnicami.

V minulih dneh je v javnosti namreč odmevala novica, da je imel Varufakis skrivni načrt za izstop Grčije iz območja evra. Kot je dejal Cipras, Grčija takšnega načrta ni imela nikoli, se je pa pripravljala na vse možnosti, tudi na to, da bi evropski partnerji to južnoevropsko članico vrgli iz območja evra.

"Ne iščite škandalov pri Varufakisu," je dejal premier, ki se sicer zaveda, da je nekaj napak storil tudi nekdanji minister. "Ne morete pa ga obtožiti, da je lopov. Ne morete ga obtožiti, da je kradel denar ljudem. Nobenega denarja ni prenesel v tujino," je po poročanju dpa dejal Cipras.