Revija Reporter
Svet

Sirija še vedno v peklu vojne in humanitarne krize, a diktator Asad bo vseeno izvedel volitve

STA

19. jul. 2020 6:55 Osveženo: 6:56 / 19. 7. 2020

Deli na:

Asad z generali.

Reuters

Kljub nadaljevanju spopadov in humanitarni krizi bodo v od vojne razdejani Siriji danes volili 250 poslancev. Parlamentarne volitve bodo potekale na območjih pod nadzorom režima, na okoli 70 odstotkih ozemlja države. To so že tretje parlamentarne volitve, ki potekajo na štiri leta, od začetka vojne leta 2011.

Za poslanska mesta se poteguje več tisoč kandidatov na več listah, vendar prave opozicije ni, tako da ni pričakovati presenečenj in je zagotovljena prepričljiva zmaga vladajoče stranke Baas sirskega predsednika Bašarja al Asada, ki vlada že 20 let.

Volitve bi sicer morale potekati aprila, a so jih preložili zaradi pandemije novega koronavirusa.

V večjem delu mednarodne skupnosti na volitve gledajo kot na farso, ki naj bi dale vladi demokratičen videz. Zahodne države rezultatov volitev ne priznavajo in namesto tega pozivajo k uresničitvi resolucije Združenih narodov, ki najprej predvideva ustavno reformo in šele nato parlamentarne in predsedniške volitve pod nadzorom ZN. Predsedniške volitve naj bi bile prihodnje leto.

Svoje glasove bodo lahko oddali tudi razseljeni izven območij pod nadzorom vlade, več milijonov beguncev v tujini pa tega ne bodo mogli, saj po zakonu lahko volijo le na voliščih v državi, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Država, razdejana v vojni, ki je zahtevala najmanj 380.000 življenj, ter pod udarom mednarodnih sankcij, je gospodarsko na tleh. V državi, kjer 80 odstotkov prebivalcev živi v revščini, milijoni razseljenih pa so odvisni od mednarodne pomoči, so se cene hrane v zadnjem letu podvojile. Kljub temu si Asadova zaveznica Rusija prizadeva postopoma zmanjšati dobavo pomoči na pogajanjih v Varnostnem svetu ZN. Po mnenju opazovalcev zato, da bi še okrepila položaj sirskega vodstva.