Screenshot_2 Svet24.si

Umrl je Božidar Lapaine, hrvaški oblikovalec ...

spanje, raziskava Svet24.si

Sanje pod nadzorom

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

kucan drnovsek bobo Reporter.si

Kučanova huda napaka: Drnovška je imel za ...

slovenija odbojka najdic planinsec af Ekipa24.si

Kaj se dogaja v slovenski reprezentanci?! Novi ...

masterchef, tekmovalci, 10 Njena.si

Master Chef: Jajca usodna za prvega tekmovalca

ronaldo sesko lv Ekipa24.si

Srbi zaradi Slovenije že trepetajo pred evropskim...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Damjanovič ne namerava odstopiti: Z ministrom se nisva nič dogovorila!

Deli na:
Damjanovič ne namerava odstopiti: Z ministrom se nisva nič dogovorila!

Foto: Primož Lavre

Predlog ministra "ne obstaja", je direktor filharmonije Damjanovič komentiral trditev ministra Peršaka, da sta se dogovorila o Damjanovičevem odstopu.

Direktor Slovenske filharmonije Damjan Damjanovič "težko komentira" predlog ministra Toneta Peršaka, da bo v nekaj tednih objavljen razpis za novega direktorja, ki bo mandat začel 1. julija, ker "ga preprosto ni, ne obstaja, obstaja samo kratek telefonski posvet, ki se ni zaključil z dogovorom, ki ga minister opredeljuje". Odstopiti ne namerava.

Da predlog ministra za kulturo "ne obstaja", je Damjanovič za STA ocenil po tem, ko so z ministrstva v ponedeljek sporočili, da Peršak vztraja s svojim predlogom kompromisne rešitve glede SF, da bo v nekaj tednih objavljen razpis za novega direktorja, ta pa bo mandat začel 1. julija.

"Celo predlagal sem, da se razpis ne naredi šele julija, temveč v bližnji prihodnosti, saj izbira kandidatov za mesto direktorja običajno traja dve leti, ponekod drugje celo štiri. Ne razumem popolnoma, zakaj ima minister kontradiktorne odločitve in ali je morda problem v tem, da je moj položaj vnaprej dogovorjeno 'oddan', ali pa se je želel le znebiti pritiska sindikatov," je zapisal Damjanovič.

Po lastnih trditvah je bil "ves čas mediator med obema stranema". Kot dodaja, bo razmislil o tem, "ali bo pokazal s prstom nazaj in realneje osvetlil bistvo in srž spora".

Ob tem je Damjanovič, ki ima mandat do oktobra prihodnje leto, ponovil, da ne bo odstopil. "Nimam namena pristajati na politična, časovna, moralna izsiljevanja. Pomembna so dejstva in rezultati."


Predsednica stavkovnega odbora v Slovenski filharmoniji (SF) Marina Kopše je danes za STA potrdila, da je minister glasbenike s svojim predlogom seznanil na četrtkovem obisku v SF, vodstvo pa jih o obisku ni obvestilo.

"Direktor pravi, da se nista dogovorila," je dejala Marina Kopše. Kot je dodala, z Damjanovičem nimajo stikov, ampak se pogovarjajo zgolj prek odvetnikov: "Da si najamemo odvetnika, smo bili prisiljeni, ker je direktor povedal, da se bomo lahko pogovarjali samo na ta način. Z našim odvetnikom, ki ga plačuje sindikat, direktorjevega pa SF, se posvetujemo, vendar smo trenutno v pat poziciji."

Orkestraši po besedah Marine Kopše sicer verjamejo, da ima minister s svojim predlogom dobre namene. Pričakujejo morebiten nov sestanek z njim, da "se konkretno dogovorijo, če se sploh še lahko kaj, ker je vsakič bolj nenavadno".

Objavo razpisa za novega direktorja SF, ki bo mandat začel 1. julija, je Peršak v petek napovedal pred državnimi svetniki. Ti so razpravljali o stanju v SF, kjer je orkester v začetku decembra na opozorilni stavki zahteval odstop direktorja Damjanoviča in šefa dirigenta Uroša Lajovica, zaradi njihovih zahtev pa je bil nato odpovedan novoletni koncert v Cankarjevem domu.

Po Peršakovih besedah sta z Damjanovičem sklenila "džentelmenski dogovor", ki pa ga je Damjanovič po poročanju sobotnega Dela razumel drugače. Da ne namerava odstopiti, je napovedal že pred časom. Na ministrstvu, ki je naročilo revizijo poslovanja SF, pa na vprašanje STA, ali ga bo razrešilo ali morda obstaja še tretja možnost, niso odgovorili.

Večer sicer danes poroča, da so se konec tedna po zasebnih blogih Damjanoviču naklonjenih posameznikov razširile interpretacije, da naj bi ostal do konca mandata, novi, vzporedni direktor pa naj bi v sezoni 2017/18 pripravljal sezono 2018/19, saj da je vnaprejšnja priprava stalna praksa.