900469_089-cigareti2 Svet24.si

Kadili bi kot Turki, vendar ne bi plačali

Shonda Rhimes Svet24.si

Shonda Rhimes zaradi groženj prisiljena v selitev

sergej racman Necenzurirano

Eden najbogatejših Slovencev je v zaporu. ...

vucic kavcic INSTAGRAM Reporter.si

Aleksandar Vučić skrivoma obiskuje Slovenijo: na...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

poroka-na-prvi-pogled, 3 Njena.si

Poroka na prvi pogled: Katja za kratek čas ...

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Severna Koreja obeležuje prvo obletnico smrti Kim Jong Ila

Deli na:
Severna Koreja obeležuje prvo obletnico smrti Kim Jong Ila

Foto: Reuters

Množice več sto tisoč ljudi so danes v Severni Koreji nadaljevale z obeleževanjem prve obletnice smrti ljubljenega vodje Kim Jong Ila. Glavno spominsko slovesnost v Pjongjangu je vodil njegov sin Kim Jong Un, ob strani pa so mu stali tudi vsi glavni raketni znanstveniki v državi, poročajo tuje tiskovne agencije.

Obletnico smrti Kima so po vsej državi obeležili s tremi minutami molka. Osrednja slovesnost pa je potekala pred mavzolejem Kumsusan, v katerem sta pokopana oz. balzamirana oba dosedanja severnokorejska voditelja, Kim Jong Il in njegov oče, utemeljitelj države, Kim Il Sung.

Pred mavzolejem v severnokorejski prestolnici se je zbralo več sto tisoč ljudi, od civilistov do visokih častnikov severnokorejske vojske. V hudem mrazu so pozorno poslušali nagovore o vrlinah in dosežkih pokojnega Kim Jong Ila, mladi Kim Jong Un pa je, ves v črnem, dogodek spremljal z balkona palače.

Na fasadi velikanskega mavzoleja sta bila velikanska portreta obeh pokojnih Kimov, med njima pa zastava na pol droga. Spominsko slovesnost so z domoljubnimi komentarji prenašali tudi po državni televiziji.

Pred tem je Kim Jong Un znotraj mavzoleja vodil tudi posebno spominsko slovesnost. Ob navzočnosti več sto visokih partijskih in vojaških predstavnikov se je globoko poklonil pred obema kipoma, ki so ju postavili v spomin njegovemu očetu in dedu.


Med prvimi, ki so se poklonili spominu Kim Jong Ila, so bili tudi vodilni znanstveniki, ki so prejšnji teden omogočili uspešno izstrelitev severnokorejske rakete v vesolje.

V Pjongjangu sicer zatrjujejo, da so s tem v orbito okoli Zemlje utirili satelit, mednarodna skupnost z ZDA na čelu pa je ogorčena, češ da gre le za preizkus rakete dolgega dosega. Tudi Varnostni svet Združenih narodov je izstrelitev označil za "neprimerno".

Kim Jong Una je na današnji slovesnosti spremljala tudi žena, ki je julija, ko se je prvič pojavila v javnosti, povzročila nemalo razburjenja.

Oblečena je bila v tradicionalno korejsko žalno obleko. Obleka je bila precej ohlapna, s čimer je po navedbah opazovalcev samo potrdila ugibanja, da je noseča, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Kim Jong Il je umrl 17. decembra 2011 zaradi odpovedi srca. Njegovo smrt so sicer narodu in svetu sporočili šele dva dni kasneje.