Stanislav Štuhec Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

femme-fatale, femme-fatale-2023 Njena.si

Skrito v raju: Igralka blestela na fotografiranju ...

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Severna Koreja obeležuje prvo obletnico smrti velikega vodje

Deli na:
Severna Koreja obeležuje prvo obletnico smrti velikega vodje

Foto: Reuters

Severnokorejski voditelj Kim Jong Un se je danes s tisoči severnokorejskih državnih uradnikov udeležil spominske slovesnosti v poklon svojemu očetu, ljubljenemu vodji Kim Jong Ilu, ki je umrl 17. decembra lani po 17 letih na oblasti. Predvidoma bodo nadaljnje slovesnosti sledile še v ponedeljek, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Kim Jong Ila, ki je umrl za srčno kapjo, so se Severnokorejci spomnili na osrednjem stadionu v Pjongjangu. Novi državni vodja, njegov najmlajši sin Kim Jong Un je med proslavo obkrožen z generali in drugimi pomembnimi uradniki sedel na odru, za katerim je bila razpeta velika rdeča zastava s portretom nasmejanega Kim Jong Ila.

"Srce velikega vodje je nehalo biti, a tovariš Kim Jong Il bo večno živel z nami ... in delil blagoslove za svetlo prihodnost našega ljudstva," je med slovesnostjo poudaril vodja slovesnosti Kim Jong Nam, starejši brat Kim Jong Una.

Prvo obletnico Kim Jong Ilove smrti je Severna Koreja obeležila štiri dni zatem, ko je uspešno izstrelila raketo dolgega dosega, ki je v Zemljino orbito ponesla satelit.

Dosežka, ki je požel odkrito neodobravanje Varnostnega sveta ZN, se je med današnjo slovesnostjo spomnil tudi Kim Jong Nam. Označil ga je za "veliko zmago naše vojske in ljudi, ki smo jo dosegli, ker smo zvesto sledili naukom velikega vodje".