favorskaya Svet24.si

Ruske oblasti aretirale novinarko, ki je pokrivala...

Natasha Diddee Svet24.si

Priljubljena blogerka leta živela brez želodca, ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

kucan drnovsek bobo Reporter.si

Kučanova huda napaka: Drnovška je imel za ...

ronaldo 11 Ekipa24.si

Avtor selfija v velikih težavah: zaradi vdora na ...

Kanyne West, Harry in P Odkrito.si

Harry v pedofilski mreži P. Diddyja??!!

ronaldo sesko lv Ekipa24.si

Srbi zaradi Slovenije že trepetajo pred evropskim...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Severna Koreja je po nekaj mesecih spet poklicala Seul

Deli na:
Severna Koreja je po nekaj mesecih spet poklicala Seul

Kim Jong un na telefonu. - Foto: KCNA

Severna Koreja je s Seulom ponovno vzpostavila čezmejno komunikacijsko povezavo, ki jo je prekinila avgusta zaradi skupnih vojaških vaj ZDA in Južne Koreje. Poteza prihaja nekaj dni po tem, ko je severnokorejski voditelj Kim Jong-un sporočil, da je pripravljen znova vzpostaviti komunikacijo, poročajo tuje tiskovne agencije.

Južnokorejske oblasti so danes sporočile, da sta si predstavnika obeh držav izmenjala prvi telefonski klic po avgustu.

Varnostni svet ZN je v petek na zahtevo ZDA, Francije in Velike Britanije na izrednem zasedanju razpravljal o Severni Koreji, ki je v minulih tednih izvedla več preizkusov raket, med drugim vodeno raketo dolgega dosega in dveh balističnih raket kratkega dosega. Prejšnji teden je Pjongjang izstrelil tudi nadzvočno balistično raketo.

Sklic izrednega zasedanja VS ZN je razburil Severno Korejo. Direktor oddelka za mednarodne organizacije pri zunanjem ministrstvu Severne Koreje Jo Chil-su je v nedeljo kritiziral VS ZN in namigoval na "nedoločene posledice".



"Zahteva po odpovedi pravice do samoobrambe kaže namero, da se Demokratični ljudski republiki Koreji ne prizna suverenosti. Izražam resno zaskrbljenost, da se VS ZN v tem času igra z nevarno tempirano bombo," je opozoril.

Ponovna vzpostavitev komunikacij Pjongjanga z Južno Korejo prihaja s pozivom Seulu, naj izpolni svoje naloge in izboljša odnose med državama. Analitiki ocenjujejo, da Pjongjang izvaja politiko korenčka in palice z namenom, da si pridobi mednarodno priznanje kot jedrska država in vnese razkol med ZDA in Južno Korejo, katere predsednik Moon Jae-in skuša pred koncem mandata maja prihodnje leto izboljšati odnose.

Več vrhunskih srečanj leta 2018 sicer ni prineslo bistvenega napredka razen vzpostavitve komunikacij, ki jih je nato Pjongjang lani prekinil. Komunikacijo sta nato Pjongjang in Seul obnovila julija letos, a jo avgusta znova prekinila.