Stanislav Štuhec Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

femme-fatale, femme-fatale-2023 Njena.si

Skrito v raju: Igralka blestela na fotografiranju ...

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Izraelski parlament bo preiskoval, ali je bila vohunska oprema Pegasus zlorabljena

Deli na:
Izraelski parlament bo preiskoval, ali je bila vohunska oprema Pegasus zlorabljena

Fotografija je simbolična - Foto: Profimedia

Izraelski parlament je danes vzpostavil preiskovalno komisijo, ki bo ugotavljala, ali je bila programska oprema Pegasus izraelskega podjetja NSO zlorabljena, je sporočil vodja parlamentarnega odbora za zunanje zadeve in obrambo Ram Ben Barak.

Barak je za vojaški radio pojasnil, da bo preiskovalno komisijo sestavljalo več skupin. "Ko bodo končali preiskavo, bomo zahtevali rezultate in ocenili, ali so potrebni popravki," je povedal po poročanju francoske tiskovne agencije AFP.

Pegasus je "razkrinkal številne teroristične celice", je še dejal nekdanji namestnik vodje izraelske obveščevalne agencije Mosad. A če je bila ta oprema zlorabljena in prodana neodgovornim organom, je treba to preveriti, je poudaril.

Izvršni direktor NSO Šalev Hulio je danes za vojaški radio povedal, da bi bil zelo vesel preiskave, da bi lahko oprali svoje ime. Po njegovem mnenju gre pri vsem skupaj za to, "da bi očrnili celotno izraelsko kibernetsko industrijo".

Hulio je povedal, da ne morejo razkriti podrobnosti svojih pogodb, vendar pa so pripravljeni zagotoviti popolno preglednost, če želi kakšna vlada več podrobnosti.

Izraelsko podjetje NSO se je znašlo v središču pozornosti svetovne javnosti, potem ko je več medijev v nedeljo razkrilo obsežno vohunsko akcijo, v kateri naj bi z njegovo vohunsko programsko opremo Pegasus povezali več kot 50.000 telefonskih številk novinarjev, aktivistov in politikov iz več držav. Med njimi naj bi bilo tudi 14 državnih voditeljev.

V podjetju so zatrdili, da to "ni seznam tarč ali potencialnih tarč Pegasusa". Opremo izvažajo 45 državam, za kar imajo dovoljenje izraelske vlade.