mlin Svet24.si

8-letnika skalpiralo na šolskem ogledu kmetije

medved, rjavi medved Svet24.si

Ministrstvo sledilo stroki: Letos bodo odstrelili ...

gašper bedenčič Necenzurirano

Tonin in Žakelj na policijo prinesla tudi ...

milan kucan sr Reporter.si

Razvnete strasti v SD: Milana Kučana razkuril ...

luka doncic 24 pm Ekipa24.si

Luka Dončić objavil posebno fotografijo ...

Ansambel Igor in zlati zvoki Revija Stop

»Vse dni, vse noči« igrajo že lepih 32 let

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Zdravniki so se organizirali, od politike zahtevajo boj z organiziranim kriminalom v zdravstvu

Deli na:
Zdravniki so se organizirali, od politike zahtevajo boj z organiziranim kriminalom v zdravstvu

17. oktobra je potekala okrogla miza o stanju slovenskega zdravstvenega sistema. - Foto: zdravstvo.si

Pobudniki Okrogle mize o stanju v slovenskem zdravstvenem sistemu so vzpostavili platformo zdravstvo.si za spremembe v zdravstvu.

Organizatorji okrogle mize in portala zdravstvo.si menijo, da obstoječi zdravstveni sistem škoduje našim bolnikom in da so kot zdravniki prišli v nasprotje z etičnimi in strokovnimi načeli našega poklica.

Med pobudniki je vrsta znanih zdravnikov, ki že dolgo opozarjajo na probleme slovenskega zdravstva. Pod izjavo po okrogli mizi so se podpisali Matej Beltram, Erik Brecelj, Matic Jurij Kališnik, Gorazd Kalan, Matija Krkovič, Blaž Mrevlje, Igor Muževič, Marko Noč, Andrej Robida, Andrej Vranič in Krištof Zevnik.


 "Politika v zadnjih desetih letih ni zmogla urediti zdravstvenega sistema z učinkovitimi sistemskimi rešitvami za izboljšanje položaja bolnikov. Zdravstveni sistem je zastarel, slabo organiziran in neučinkovit. Denar bolnikov se uporablja za preplačila dobaviteljem in za pokrivanje izgub zdravstvenih ustanov. Zavzemamo se za učinkovito javno zdravstvo. Zato od politike zahtevamo spremembe, ki bodo ukinile organiziran kriminal, uvedle ničelno stopnjo tolerance do korupcije in klientelizma ter privarčevani denar vrnile v zdravstvo," opozarjajo zdravniki.



Zahtevajo spremembe, ki bodo v korist bolniku: da ima bolnik ima pravico, da prosto izbere zdravnika; da javni zdravstveni zavodi z zasebnimi konkurirajo na trgu zdravstvenih storitev; da ima pacient pravico, da prosto izbere zavarovalnico, s katero bo sklenil zavarovanje; ter da ima bolnik na podlagi zavarovanja pravico do kritja stroškov zdravljenja.

V podporo svojim zahtevam so vzpostavili spletni portal zdravstvo.si, s katerim somišljenike pozivajo, naj se pridružijo njihovemu gibanju.