palestina Svet24.si

Bo Slovenija med prvimi priznala Palestino?

profimedia-0856756263 Svet24.si

Ukrajina bo v vojsko novačila zapornike

1664388706-21082006-3809c5aa897e1de8855faa79abd1a63c Necenzurirano

Konec stečaja cerkvenega Zvona: izgubljenih 800 ...

PERNULA mala seva-xx Reporter.si

Poglejte to razkošje nad Izolo: največja posest ...

jordan cigara Ekipa24.si

Pa to je noro! Neverjetna vila Michaela Jordana, ...

Raiven Njena.si

Raiven navdušila Evropo in razvnela spletne ...

ekipa ilek stuhec Ekipa24.si

Kaj je narobe? Slovenci bežijo v tujino! Jih doma...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Severna Koreja izvedla jedrski poskus

Deli na:
Severna Koreja izvedla jedrski poskus

Foto: Reuters

Severna Koreja je danes sporočila, da je izvedla uspešen podzemni jedrski poskus. Južna Koreja je dejanje severne sosede že obsodila, Varnostni svet ZN pa naj bi se sestal na nujni seji.

"Tretji jedrski poskus je bil uspešno izveden," je poročala severnokorejska tiskovna agencija KCNA. "Jedrski poskus je bil opravljen v okviru ukrepov za zaščito naše nacionalne varnosti in suverenosti proti brezobzirni sovražnosti ZDA, ki kršijo našo pravico do miroljubnih izstrelitev satelitov," dodaja agencija.

Severna Koreja je svoj najmočnejši jedrski poskus potrdila slabe tri ure po tistem, ko so seizmološke naprave zaznale nenavaden potresni sunek na območju ob kitajski meji, kjer se nahaja severnokorejska lokacija za jedrske poskuse Punggye-ri.

Poskus naj bi imel moč med šestimi in sedmimi kilotonami, kar je precej več kot pri prvih dveh testih leta 2006 in 2009. Za primerjavo, prva atomska bomba, ki so jo ZDA odvrgle na Hirošimo, je imela moč 15 kiloton. Za zdaj ni znano, ali je Severna Koreja pri današnjem poskusu uporabila uran.

Merilne naprave ameriškega geološkega urada so poskus zaznale kot potres z magnitudo 4,9, poročajo tuje tiskovne agencije.

Analitiki menijo, da je bil čas izvedbe poskusa natančno izbran, da bi pritegnil čim več pozornosti, izveden pa je bil tik pred govorom ameriškega predsednika Baracka Obame o položaju v državi ob začetku drugega mandata.

Mednarodna skupnost je po prvih dveh jedrskih testih leta 2006 in 2009 proti Severni Koreji uvedla vrsto sankcij. Po današnjem poskusu se bo Varnostni svet ZN sestal na nujni seji zjutraj po newyorškem času.