testenine črvi odpoklic Svet24.si

Odpoklic izdelka: Na trgovskih policah so se ...

merkur 1 Svet24.si

Intuitivni čas retrogradnega Merkurja obrnimo ...

1712649659-0122maribor4-3-1712649604353 Necenzurirano

Ovadena županja, ki je po ovinkih prišla do ...

grims cerkev-kriz mora bit-facebook Reporter.si

Kako Cerkev omogoča predvolilno kampanjo Branka ...

nika kriznar 24 af Ekipa24.si

Pravljica Nike Križnar! Naša skakalka razkrila ...

andrej-hofer 1 Njena.si

Razočaranje za gledalce: Andrej Hofer ne bo ...

doncic Ekipa24.si

Prihajajo Luka 3! Dončić bo kmalu predstavil ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Severna Koreja znova zagnala reaktor v Yongbyonu, ki naj bi bil v »obupnem stanju«

Deli na:
Severna Koreja znova zagnala reaktor v Yongbyonu, ki naj bi bil v »obupnem stanju«

Foto: Reuters

Severna Koreja je očitno znova zagnala jedrski reaktor v Yongbyonu, v katerem lahko pridobiva plutonij za izdelavo orožja, so danes sporočili z ameriško-korejskega inštituta na univerzi Johns Hopkins v Washingtonu.

Kot so sporočili, je na satelitskih posnetkih z 31. avgusta videti bel dim ali paro, ki se vije iz zgradbe poleg reaktorja za pridobivanje plutonija v Yongbyonu. To pomeni, da se reaktor uporablja za pogon parnih turbin, pojasnjujejo.

V reaktorju lahko proizvedejo šest kilogramov plutonija na leto, ki bi ga Pjongjang lahko uporabil za postopno povečanje svojih zalog jedrskega orožja, pišeta raziskovalca Nick Hansen in Jeffrey Lewis na blogu inštituta 38 North.

Rusija pa je danes opozorila, da je obrat v Yongbyonu v tako slabem stanju, da bi lahko nastala katastrofa. "Očitno je, da tam že dlje časa potekajo neka dela. Nekatera znamenja kažejo, da so bili sprejeti ukrepi za ponoven zagon," je po navedbah ruske tiskovne agencije Interfax povedal diplomatski vir.


"Vendar nimamo informacij, da je bil reaktor znova zagnan. Reaktor je v obupnem stanju, njegova zasnova sega v 50. leta. To bi imelo lahko za Korejski polotok grozovite posledice," je opozoril vir.

Severna Koreja je aprila napovedala, da bo znova zagnala reaktor v Yongbyonu, da bi "povečala jedrske oborožene sile tako v kakovosti kot količini".

Pjongjang je reaktor, ki se nahaja 90 kilometrov severno od prestolnice, zaprl leta 2007 v skladu z dogovorom o jedrski razorožitvi v zameno za pomoč. Naslednje leto je režim porušil hladilni stolp v obratu.

V Yongbyonu je bil po mnenju analitikov proizveden plutonij, ki ga je režim uporabil pri prvih dveh jedrskih poskusih leta 2006 in 2009. Pri tretjem testu februarja letos naj bi po mnenju nekaterih strokovnjakov uporabili uran, poroča francoska tiskovna agencija AFP.