Mile Ćulibrk Svet24.si

Umrl izbrisani kralj pleskavic, velik prijatelj ...

Taylor Swift Svet24.si

Nov album Taylor Swift – 31 pesmi, vsaka s ...

Vežnaver Necenzurirano

Afera sodna stavba: ko je država plačala ...

ljudmila novak pl Reporter.si

Ljudmila Novak: »Če nekdo stokrat pove, da sem ...

620-24-reli1 Ekipa24.si

Grozljivka na reliju! Vsaj sedem mrtvih, 21 ...

Ansambel Igor in zlati zvoki Revija Stop

»Vse dni, vse noči« igrajo že lepih 32 let

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Bela hiša pravi, da Severna Koreja nima jedrskih izstrelkov

Deli na:
Bela hiša pravi, da Severna Koreja nima jedrskih izstrelkov

Foto: Reuters

Tiskovni predstavnik Bele hiše Jay Carney je včeraj zanikal poročilo obrambne obveščevalne agencije Dia o tem, da naj bi bila Severna Koreja sposobna izstreliti jedrsko raketo.

Ogenj v strehi je v četrtek z domnevno nepooblaščeno objavo zaupnega poročila povzročil republikanski kongresnik iz Kolorada Doug Lamborn.

Ta je med zaslišanjem načelnika štaba združenega poveljstva generala Martina Dempseyja in obrambnega ministra Chucka Hagla v odboru za oborožene sile predstavniškega doma kongresa predstavil poročilo, ki pravi, da je Pjongjang najverjetneje sposoben izstreliti raketo z jedrsko konico. Obenem poročilo pravi, da je vprašanje, kako natančen bi bil tak izstrelek.

Kongresnik je vztrajal, da ta del poročila ni zaupne narave, vendar je general Dempsey zatrdil, da je in da ga ne bo komentiral.

V Washingtonu se zdaj še naprej prepirajo, ali je Lamborn povedal preveč. Minister Hagel je na vprašanje o sposobnostih Severne Koreje za kaj takega odvrnil, da dejal, da Pjongjang ni sposoben izstreliti ničesar do ZDA. Lamborn ni povedal, kako daleč naj bi bila raketa sposobna leteti.

Carney je prav tako zatrdil, da Pjongjang doslej še ni dokazal, da je sposoben izstreliti z jedrsko konico opremljeno raketo. "To ni enostavna zadeva," je dejal Carney, vendar pa je dodal, da so ZDA še naprej zaskrbljene, ker Severna Koreja še naprej izraža željo, da bi ji kaj takšnega uspelo.