Revija Reporter
Svet

Senatorka Amy Klobuchar žaluje za svojim očetom slovenskega rodu

Biserka Karneža
601

13. maj. 2021 13:14 Osveženo: 16:40 / 13. 5. 2021

Deli na:

Jim in Amy Klobuchar

Twitter

Za Amy Klobuchar, popularno ameriško senatorko slovenskih korenin, je bila letošnja Velika noč zadnja, ko je lahko svojemu očetu Jamesu Johnu Klobucharju, potomcu slovenskih staršev, prinesla njemu ljubo slovensko potico, spečeno v Minesotti. Na družabnem omrežju je sporočila, da se je njen ljubljeni oče za vedno poslovil.

»V starosti 93 let smo danes izgubili mojega očeta Kima Klobucharja,« je zapisala: »Vse do konca, ko je bilo njegovo zadnje poglavje v življenju zaznamovano z Alzheimerjevo boleznijo, je še vedno prepeval in nama s sestro Meagan pripovedoval neverjetne zgodbe….«

Jim Klobuchar, športni novinar in sodelavec časopisa star Tribune, je bil rojen 9. aprila 1928 v Minesotti, kjer je včeraj, 12. maja, umrl. Po svojih starših je bil Slovenec, njegov ded Mihael Klobuchar je bil rojen v Beli krajini, od koder je odšel v Minesotto, kamor je iz Bele krajine odšla tudi njegova žena, senatorkina prababica. V Beli krajini še stoji rojstna hiša rodu Klobuchar in je še vedno v lasti Klobučarjev, živečih v Sloveniji.

Amy Klobuchar je Slovenijo obiskala dvakrat, najprej leta 1980, ko jo je prekolesarila skupaj z očetom Jimom, drugič z možem Johnom in hčerko Abigail leta 2013. Z očetom se je med osvajanjem senatnega sedeža lotila kolesarskega podviga tudi po Ameriki, kjer sta v desetih dneh prekolesarila 1.100 milj dolgo potovanje od Minneapolisa do Jackson Hole. Amy je omenila, kako je oče kot kolesar odšel tudi na pot od Minesotte do Nepala.

Senatorka je na dan očetovega slovesa opisala njegovo študijsko in poklicno pot. Po diplomi na Univerzi v Minesotti se je zaposlil kot novinar, med drugim je pisal za Associated Press, nato je bil od leta 1961 športni novinar za Star Tribune, kjer je vrsto let objavljal izjemno zanimive, s humorjem navdihnjene kolumne in v njih opisoval herojske zgodbe običajnih ljudi (do upokojitve je napisal kar 8.400 kolumn). Slovel je tudi po intervjujih z znanimi osebnostmi, med njimi z Ronaldom Reaganom.

Amy Klobuchar v nekrologu ni izpustila očetovega dolgoletnega boja z alkoholizmom, o čemer je javno spregovoril in bil pri premagovanju zasvojenosti, ko so mu pomagali bližnji, mnogim v navdih in spodbudo. Amy je ob koncu zapisala: »Ljubil je našo državo. Ljubil je novinarstvo. Ljubil je šport in pustoloviščine. In mi ljubimo njega.« Kot veteran bo pokopan v Minneapolisu, Minesotti.