Rusko veleposlaništvo Svet24.si

Izgnani ruski diplomat naj bi zapustil Slovenijo

fantka Svet24.si

Drobna zadovoljstva vodijo v prostor neskončnih ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

janez janša, shod Reporter.si

Kdo ima koga za norca? Janša, večkrat v ...

slovenija odbojka najdic planinsec af Ekipa24.si

Kaj se dogaja v slovenski reprezentanci?! Novi ...

skrito-v-raju Njena.si

Edvard Steiner: srčen človek ali velik ...

ronaldo sesko lv Ekipa24.si

Srbi zaradi Slovenije že trepetajo pred evropskim...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Seks in ljubezen med vojno: Država se je opravičila »nemškim vlačugam«

Deli na:
Seks in ljubezen med vojno: Država se je opravičila »nemškim vlačugam«

Ženska z nemškim vojakom - po vojni so se po Evropi znašali nad ženskami, ki so se družile z nemškimi okupatorji. - Foto: Deutsches Bundesarchiv/Wikimedia

V času nemške okupacije med drugo svetovno vojno je imelo razmerje z nemškimi vojaki več kot 50 tisoč Norvežank. Njihovi rojaki so jih obkladali z »nemškimi vlačugami« in izdajalkami domovine, po vojni pa so z njimi surovo ravnali – jih pretepali, javno zmerjali, pobrili vse lase …

Po vojni so norveške oblasti več tisoč žensk, ki so imele razmerja z nemškimi vojaki, zaprli v taborišča. Tiste, ki so bile zaposlene v javnih službah, so vrgli na cesto, tiste, ki pa so se poročile z nemškimi vojaki (teh je bilo nekaj tisoč), pa so celo izgubile nemško državljanstvo, piše nemški časnik die Welt.

Zdaj, več kot 70 let po koncu druge svetovne vojne, se je tem ženskam norveška država uradno opravičila za grobo ravnanje z njimi. Kot je pred dnevi povedala norveška konservativna premierka Erna Solberg, so takratne oblasti s takšnim ravnanjem kršile temeljna načela pravne države. Večina teh žensk je sicer že mrtvih.

V času druge svetovne vojne se je kot plod razmerij med Norvežanki in nemškimi vojaki na Norveškem rodilo 12 tisoč otrok. Tisoče teh otrok, ki so jih označili kot »defektne posameznike«, so odvzeli materam in jih dali v rejo ali jih zaprli v sirotišnice. Menda so nekatere od teh otrok celo uporabljali kot poskusne zajčke za eksperimente z drogami.



V norveški javnosti se je o usodi »nemških deklic« (norveško Tyskerjente) začelo bolj javno govoriti leta 1977, in sicer zaradi temnolase pevke Anni-Fryd Lyngstad oziroma Fride Lyngstad, članice slovite švedske skupine ABBA.

Ta se je rodila leta 1945 na Norveškem norveški materi in nemškemu vojaku. Že pred njenim rojstvom se je oče moral s svojo enoto vrniti v Nemčijo. Frida je dolgo časa mislila, da je njen oče mrtev, šele leta pozneje je odkrila, da še živi. Prvič ga je videla leta 1977.

Frida je po vojni odraščala na Švedskem pri svoji babici, ker je bilo njeno mamo strah, da ji bodo povojne norveške oblasti odvzele hčerko.