veter, streha, kranj Svet24.si

VIDEO: Pretresljivi posnetki iz Kranja, z bloka je...

mislav bago1 Svet24.si

Umrl je znani novinar in voditelj, star je bil ...

Screenshot 2021-11-14 at 18.32.43 Necenzurirano

Zadnji dnevi Tomaža Kokota na vrhu Pošte ...

jadranka rebernik bobo Reporter.si

Totalna vojna na TVS: novinarji se puntajo ...

goran dragic Ekipa24.si

Kaj je z Goranom Dragićem? Zakaj je igral le pet ...

tanja-1 Njena.si

Nič več šova Ljubezen po domače?

doncic Ekipa24.si

Vas zanima, v čem se te dni po Ljubljani prevaža...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Magazin

Na Nizozemskem odkrili redek Hitlerjev akvarel

Deli na:
Na Nizozemskem odkrili redek Hitlerjev akvarel

Adolf Hitler - Foto: Wikimedia commons

Nizozemski inštitut za vojno dokumentacijo je danes sporočil, da je prejel redko akvarelno sliko, ki jo je naslikal nemški nacistični voditelj Adolf Hitler.

Verjamejo, da gre za edini obstoječi primerek umetniškega dela diktatorja na Nizozemskem, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Umetnina, na kateri je upodobljen stolp na Dunaju, je naslikana s transparentnimi vodnimi barvami. Vojnemu inštitutu NIOD s sedežem v Amsterdamu ga je že pred meseci podarila anonimna darovalka, poroča tamkajšnji dnevnik De Volkskrant.

"Slike ni želela imeti v svoji hiši, zavrnili pa sta jo tudi dve dražbeni hiši," pojasnjuje dnevnik.

Oče neznane ženske je umetnino za 75 centov kupil na trgu z znamkami in kovanci. Da je podpisana A. Hitler je opazil šele, ko se je vrnil domov.

"Po večmesečnem ugotavljanju avtentičnosti smo prišli do zaključka, da gre za originalno delo, nastalo izpod rok Adolfa Hitlerja," je v izjavi sporočil direktor NIOD Frank van Vree.

Med letoma 1909 in 1913 se je mladi Hitler preživljal s prodajanjem poslikanih razglednic. Po oceni van Vreeja naj bi ustvaril nekje med dva- in tri tisoč primerkov. Le 800 naj bi se jih ohranilo do danes.

Večina Hitlerjevih umetnin je danes last zasebnih zbirk v Avstriji, Veliki Britaniji, Nemčiji in ZDA. Na Nizozemskem naj bi bil doslej le omenjeni akvarel.

NIOD je bil ustanovljen kmalu po 2. Svetovni vojni za arhiviranje dokumentov iz časa nacistične okupacije Nizozemske med letoma 1940 in 1945. Nacisti so iz okupirane države v koncentracijska taborišča v smrt poslali več kot 100.000 Judov.