Revija Reporter
Svet

V Hannovru zaradi bomb iz druge svetovne vojne evakuacija 50.000 ljudi

STA

6. maj. 2017 12:26 Osveženo: 10:02 / 09. 8. 2017

Deli na:

Nemške oblasti ta konec tedna izvajajo eno največjih akcij odstranjevanja neeksplodiranih eksplozivnih teles iz druge svetovne vojne.

V severozahodnem mestu Hannover bodo v nedeljo evakuirali več kot 50.000 ljudi, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

V nedeljo bodo v Hannovru s pol milijona prebivalcev predvidoma odstranili več kot 10 neeksplodiranih bomb iz 40. let prejšnjega stoletja. Da bo vse potekalo varno, bodo med drugim izpraznili bolnišnico, sedem domov za ostarele in tovarno gum.

Proces evakuacije se je začel v petek zvečer, ko so začasno preselili prve prebivalce domov za ostarele. Večina drugih prebivalcev gosto poseljenega območja bo domove začela zapuščati v nedeljo zjutraj. Odstranjevanje bomb naj bi se začelo zgodaj popoldne in bi lahko trajalo do večera.

Hannover je bil v zadnjih letih druge svetovne vojne pogosto tarča bombardiranj zavezniških sil. Nemški strokovnjaki sicer opozarjajo, da stare neeksplodirane bombe z leti zaradi razpadanja materiala postajajo vse bolj nevarne. Oblasti so zato pod pritiskom, da jih čim prej odstranijo.

Po poročanju nemškega časnika Spiegel gre za drugo največjo akcijo "čiščenja" v Nemčiji po drugi svetovni vojni. V Augsburgu je moralo decembra lani domove zaradi odstranjevanja bomb začasno zapustiti okoli 54.000 ljudi.