stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1711036296-dsc9299-01-1711036248215 Necenzurirano

Od Žuglja do Žaklja: ko zloraba institucij ...

jansa orban budimpesta cpac Reporter.si

Klavrn zaton Janeza Janše: Hrvat Plenković je ...

anamarija lampic nico gross af Ekipa24.si

Slovenska zvezdnica z ostro kritiko smučarske ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

jankovic hokej Ekipa24.si

Velike spremembe v zmajevem gnezdu! Novo ime ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Šef HDZ Karamarko zanika obtožbe, da je bil sodelavec Udbe

Deli na:
Šef HDZ Karamarko zanika obtožbe, da je bil sodelavec Udbe

Foto: Reuters

Predsednik največje hrvaške opozicijske stranke HDZ Tomislav Karamarko je napovedal, da bo tožil enega nekdanjih šefov jugoslovanske obveščevalne službe Josipa Manolića zaradi izjav, da je bil sodelavec državne varnostne službe konec 80. let prejšnjega stoletja. Karamarko trdi, da ni delal za jugoslovanski režim, temveč je bil njegova žrtev.

Manolić je v pogovoru za zagrebški tednik Nacional prejšnji teden izjavil, da je Karamarko sodeloval z jugoslovansko obveščevalno službo, ker so ga izsiljevali.

"Povezan je bil z lažjimi kaznivimi dejanji, kar je policija izvedela. Da se ne bi zaradi tega kompromitiral pred starši in prijatelji na fakulteti, je sprejel sodelovanje. Kot protiuslugo so prikrili njegove povezave s kriminalom," je dejal 95-letni Manolić, ki je bil tako kot Karamarko eden ustanoviteljev HDZ in tesen sodelavec prvega hrvaškega predsednika Franja Tuđmana.

Manolić je bil hrvaški premier v letih 1990 in 1991, potem pa tudi šef hrvaške obveščevalne službe do leta 1994, ko sta se s Tuđmanom razšla.

Manolić je za Nacional govoril v kontekstu Karamarkovih napovedi, da namerava HDZ po načrtovani zmagi na prihodnjih parlamentarnih volitvah opraviti lustracijo na Hrvaškem. Ocenil je, da bi HDZ lustracijo morala začeti pri svojem predsedniku. Povedal je tudi, da obstajajo dokumenti ter da so še živi ljudje, ki lahko potrdijo njegove navedbe.

Karamarko je tožbo proti Manoliću napovedal v današnjem Večernjem listu. Kot je pojasnil, je stopil v stik z bivšimi pripadniki nekdanje jugoslovanske obveščevalne službe, ki da bodo potrdili, da so takrat spremljali, kaj Karamarko počne kot pripadnik katoliške mladine.

Šef HDZ je dejal, da je bil predmet obravnave jugoslovanske obveščevalne službe, ker je v letih 1981 in 1982 romal k papežu v Vatikan. Med enim od obiskov so se pripadniki katoliške mladine fotografirali s staro hrvaško zastavo, ki je bila v Jugoslaviji prepovedana.

Zaradi tega je leta 1984 ostal brez potnega lista vse do leta 1990, navaja 56-letni Karamarko, ki izpostavlja, da je bil žrtev Udbe.

Omenja tudi operacijo Trs, s katero je hrvaška uprava jugoslovanske obveščevalne službe nameravala razbiti skupino katoliške mladine, ki se je redno srečevala v eni od zagrebških cerkva. Operacijo naj bi ukazal takratni visoki uradnik obveščevalne službe Zdravko Mustač, proti kateremu na sodišču v Münchnu poteka postopek zaradi domnevnega sodelovanja pri umoru hrvaškega izseljenca v Nemčiji leta 1983.

Karamarko je še povedal, da je bil dvakrat na informativnih pogovorih na policiji zaradi fotografije z zastavo ter da je bil na pogovorih s policijo "olikan, a trmast". Izpostavil je, da nikoli ni nikogar obtožil niti ni sodeloval z jugoslovansko policijo ter da o njegovih izjavah na policiji obstajajo tudi dokumenti.

Šef HDZ ocenjuje, da so Manolićeve obtožbe lažne ter politično motivirane zaradi predvolilnih namenov.

Na Hrvaškem se mediji sprašujejo, zakaj je Karamarko za odziv na izjave, ki so močno odmevale v hrvaški javnosti, potreboval teden dni. Komentator Večernjega lista sklene, da je tudi Karamarku zdaj jasno, da je lustracija nesmiselna.