Revija Reporter
Svet

Seehofer se šali: Ne morem nič za to, če je Trump prepisal naš program

STA

1. mar. 2017 14:31 Osveženo: 10:02 / 09. 8. 2017

Deli na:

Horst Seehofer

Reuters

Predsednik bavarske CSU Horst Seehofer se šali "Bavarska prva" in pravi, da ne more nič za to, če je predsednik ZDA prepisal njihov program.

Nemška kanclerka Angela Merkel in njej socialdemokratični (SPD) protikandidat na prihajajočih parlamentarnih volitvah Martin Schulz danes s tradicionalnimi govori na pepelnično sredo nagovarjata svoje podpornike. Schulz je tako na Bavarskem pozval k zagnanemu boju proti desničarskim populistom in nacionalistom, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Schulz je danes v Vilshofnu na spodnje Bavarskem dejal, da so socialdemokrati že od nekdaj delovali kot utrdba proti izključevanju, zapiranju in nacionalizmu. "In na to smo ponosni," je dodal.

Po njegovem se je treba boriti proti rasistom, antisemitizmu in sovraštvu proti tujcem. "Jasen ne nacionalistom," je pozval.

Schulza je na oder sicer povabil avstrijski kancler in predsednik avstrijskih socialdemokratov Christian Kern, ki mu je izkazal podporo in izrazil upanje, da bodo tudi v Nemčiji kmalu vladali socialdemokrati.

Krščansko demokratična (CDU) Merklova bo podpornike nagovorila na drugem koncu Nemčije v Mecklenburg Predpomerjansko, iz koder prihaja. Na Bavarskem pa so pivski šotor zapolnili podporniki sestrske CSU, kjer je predsednik stranke Horst Seehofer na pol v šali dejal "Bavarska prva" in obrazložil, da ne more nič za to, če je predsednik ZDA prepisal njihov program.

Vendar so tako kot SPD tudi pri CSU danes samozavestno nakazali na zmago na prihajajočih parlamentarnih volitvah, ki bodo potekale septembra.

Tradicionalno politična pepelnična sreda za stranke ni začetek posta, ampak možnost, da prebivalstvo z bolj lahkotnimi govori zabavajo v pivskih šotorih, ki jih napolnijo zvoki pihalne glasbe.