Revija Reporter
Svet

"Za na Luno," se Bavarci se posmehujejo svojemu ministrskemu predsedniku

STA

6. okt. 2018 13:12 Osveženo: 13:17 / 06. 10. 2018

Deli na:

Ministrski predsednik Bavarske Markus Söder predstavlja svoj vesoljski program.

Twitter/Markus Söder

Ministrski predsednik Bavarske Markus Söder je ta teden predstavil vesoljski program Bavarske, v katerega bodo prihodnje leto vložili 700 milijonov evrov. Načrti prvega Bavarca pa so že naleteli na številne kritike in posmeh, med drugim tudi zaradi domnevne grafične podobe, na kateri kraljuje stiliziran portret Söderja, poročajo nemški mediji.

V okviru projekta bodo 700 milijonov evrov namenili ustanovitvi fakultete za letalstvo, vesoljstvo in geodezijo pod okriljem Tehniške univerze München, vzpostavitev hyperloop testne proge za transportne kapsule, v vesolje pa nameravajo poslati tudi satelit.

Načrte je Söder med drugim objavil na svojem profilu na Twitterju, v kasnejši objavi pa je delil fotografijo z nastopa pri pomladku svoje Krščansko-socialne unije (CSU), ki je naletela na posmeh.

Na njej Söder stoji za govorniškim pultom, za njim pa ogromna grafična podoba Bavarie One: Misija prihodnost. V krožni podobi, kjer se v ozadju svetlikajo zvezde, je izrisan ogromen stiliziran portret Söderja. "Bavarska je vodilna na trgih, investiramo v digitalizacijo, robotiko, umetno inteligenco, hyperloop in vesoljska potovanja," je zapisal Söder.

Sprva uporabniki na spletu niso bili prepričani, ali je novica resnična ali gre za lažno. Ko so spoznali, da Söder misli resno, pa so po spletu hitro zaokrožile kritike in satirični komentarji.

"Söderjevo precenjevanje samega sebe je doseglo že Luno," je tvitnil časnik TAZ. Tudi drugi uporabniki so opozarjali na samovšečnost in primanjkovanje dostojnosti.

"Torej bomo imeli kmalu vesoljske obleke v stilu usnjenih hlač in dirndlov," je nekdo na Twitterju spomnil na tradicionalno bavarsko nošo. Nekateri so bili celo kanček žaljivi, ko so ministrskemu predsedniku zaželeli nepovratno vozovnico za Luno.

Sporna grafična podoba sicer ni uradna deželna podoba vesoljskega programa, ampak ideja pomladka CSU. Söder pa ni bil navdušen nad točo kritik na spletu, češ da dežela potrebuje odločitve in ne "otročje debate", je dejal.