korez (1) Svet24.si

Prebolela covid in izgubila prste na rokah

nina1 Svet24.si

Zibelka je pripravljena, hiša v Zibiki se še ...

jernej tozon 1 Svet24.si

Jernej Tozon na pustolovskih počitnicah

golob sarec pl bobo Reporter.si

Špilferderber Golob in trpeči Šarec: zakaj je ...

janez-lavre Necenzurirano

Političnim nasprotnikom odrekal ventilatorje, ...

Simona Weiss Njena.si

Simona Weiss bi postala babica

doncic 1 Ekipa24.si

Prvič za Dončića: Slovenec proti trenerju, ki ...

Svet

Schallenberg v Bruslju: Avstrija ostaja zanesljiv partner

Deli na:
Schallenberg v Bruslju: Avstrija ostaja zanesljiv partner

Alexander Schallenberg - Foto: gov.at

Novi avstrijski kancler Alexander Schallenberg je danes v Bruslju, ki ga je izbral za svoj prvi obisk v tujini, potem ko je ta teden po odstopu Sebastiana Kurza prevzel vodenje vlade. Po najnovejši aferi, ki je pretresla vrh avstrijske politike, je sogovornikom zatrdil, da njegova država ostaja "zanesljiv in močan partner" v EU.

"Še naprej se lahko zanesete in računate na nas," je po poročanju avstrijske tiskovne agencije APA osnovno sporočilo današnjega obiska. "EU je del moje DNA," je že v uvodnih besedah ob prihodu v Bruselj zatrdil Schallenberg.

Svoji dosedanji usmeritvi bo Avstrija tako med drugim v celoti sledila na področju migracij, novi kancler je tudi izrecno podprl ukrepanje Evropske komisije proti Poljski, potem ko je poljsko ustavno sodišče nedavno s svojo razsodbo postavilo pod vprašaj primarnost prava EU. Kot je ocenil, gre namreč za zelo nevaren razvoj, saj bi brez nadrejenosti evropskega prava unija razpadla.

Glede migracij je med drugim dejal, da je Avstrija že ponudila vse, kar je lahko. Komisiji namerava tako kancler med drugim predlagati evropsko financiranje infrastrukturnih ukrepov na zunanjih mejah unije. Še posebej je izpostavil Litvo, ki da ji je spričo pritiska na meji z Belorusijo treba priskočiti na pomoč.

Poleg omenjenih tem so na dnevnem redu kanclerjevih pogovorov s predsednico Evropske komisije Ursulo von der Leyen in predsednikom Sveta EU Charlesom Michelom še pandemija covida-19 in naraščajoče cene energije.

Prioriteta Avstrije poleg tega ostaja Zahodni Balkan, še naprej tudi ostaja v skupini držav, ki se zavzemajo za strožjo proračunsko disciplino, je povedal Schallenberg.

Loading...