državna meja Svet24.si

Italija bi prekinila schengenski sporazum s ...

jesenice alge Svet24.si

Madež na Savi Dolinki je naraven pojav

nov ct aparat, Pavel Berden in Dimitrij Kuhelj Necenzurirano

Bolniki v UKC Ljubljana ostajajo brez preiskav. ...

robert golob vecer rb Reporter.si

Trojni strel v koleno za Gibanje Svoboda ...

kidd doncic Ekipa24.si

Kakšno je najnovejše zdravstveno stanje Luke ...

Barron pred nekaj meseci .. Odkrito.si

Barron Trump - Za to je zaslužna slovenska kri!

pogacar 1 Ekipa24.si

Tako malo je manjkalo! Tukaj je posnetek, ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Sarkozyju po nalogu sodišča prisluškujejo že skoraj leto dni

Deli na:
Sarkozyju po nalogu sodišča prisluškujejo že skoraj leto dni

Foto: Reuters

Bivšemu francoskemu predsedniku Nicolasu Sarkozyju po nalogu sodišča prisluškujejo že skoraj leto dni, je včeraj poročal francoski dnevnik Le Monde. Prisluhi pa so razkrili informacije, da je Sarkozy dobival zaupne interne informacije s sodišča, zaradi česar se je znašel sredi nove preiskave.

Po poročanju Le Monda je sodišče prisluhe Sarkozyju in dvema njegovima ministroma, Claudeju Gueantu in Briceju Hortefeuxu, odredilo aprila lani ob uvedbi formalne preiskave obtožb, da je leta 2007 Sarkozyju pri financiranju predsedniške kampanje pomagal tudi strmoglavljeni libijski voditelj Moamer Gadafi.

Na podlagi pridobljenih prisluhov pa je sodišče uvedlo novo preiskavo, so za francosko tiskovno agencijo AFP potrdili sodniški viri. Prisluhi so namreč med drugim razkrili, da je eden visokih javnih tožilcev seznanjal Sarkozyja z zaupnimi sodnimi dokumenti v primeru Bettencourt.

V tem primeru je bil Sarkozy lani obtožen, da je zlorabil bogato dedinjo L'Oreala Liliane Bettencourt in z zvijačo iz nje iztisnil podporo za volilno kampanjo leta 2007. Obtožbe so bile sicer kasneje umaknjene, a si Sarkozy še vedno prizadeva, da bi prišel nazaj do dnevnikov iz predsedniškega obdobja, ki so bili zaseženi v preiskavi.


Ti dnevniki bi namreč lahko dokazali Sarkozyjeve tesne stike s poslovnežem Bernardom Tapiejem, ki je obtožen korupcijskega delovanja, ker mu je leta 2008, ko je bil predsednik Sarkozy, francoska država v arbitraži izplačila 400 milijonov evrov odškodnine, navaja nemška tiskovna agencija dpa.

Omenjeni javni tožilec, ki sicer ni sodeloval v primeru Bettencourt, imel pa je dostop do tajnih sodnih dokumentov, pa naj bi Sarkozyjevega odvetnika Thierryja Herzoga skrivaj obveščal, v katero smer glede teh dnevnikov se nagiba kasacijsko sodišče, ki je odločalo o njihovem vračilu. V zameno naj bi ga Sarkozy podprl pri imenovanju na udoben položaj v Monaku, razlaga Le Monde.

Preiskovalci zdaj preučujejo, ali je Sarkozy poskušal tožilcu vrniti uslugo in mu priskrbeti položaj v Monaku, ki sta ga tako Sarkozy kot njegov odvetnik Herzog obiskala v februarju, še navaja francoski časnik.

Herzog je za AFP že ocenil, da gre za politično motivirano zaroto proti njegovemu klientu in izrazil zaskrbljenost, ker Sarkozyju najverjetneje še vedno prisluškujejo.